Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-10-2014 | Artikelen | Uitgave 10/2014

Bijblijven 10/2014

Storm in euthanasieland

Tijdschrift:
Bijblijven > Uitgave 10/2014
Auteur:
Boudewijn Chabot
Belangrijke opmerkingen
psychiater voor ouderen; was lid van de KNMG-commissie die de Handreiking schreef over bewust afzien van eten en drinken

Samenvatting

De publieke discussie over de goede dood komt voort uit de universele wens om goed of waardig te sterven. Steeds meer groepen patiënten maken aanspraak op een goede dood door euthanasie. De KNMG stelt dat er binnen de euthanasiewet meer ruimte is dan artsen denken, ook bij voltooid-leven-problematiek. Dat legt op artsen een grote druk om tegemoet te komen aan de uitdijende verlangens in de samenleving naar euthanasie.
Daarom is het van belang te weten dat ouderen met hulp van hun naasten eenvoudig via internet aan dodelijke medicatie kunnen komen. De rechtszaak tegen Albert Heringa illustreert dat sterven in eigen regie via deze ‘medicijn-methode’ plaats kan vinden.
De KNMG stelt dat artsen met de patiënt mogen spreken over een goede dood in regie van patiënt zelf. In gesprek met hun dierbaren kunnen patiënten kiezen voor bewust versterven met palliatieve zorg of voor overlijden met zelf verzamelde medicijnen.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

DocsOnline – Vakinformatie voor huisartsen

Met DocsOnline blijft u op de hoogte van de actuele ontwikkelingen in uw vak en bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot zo'n 30 boeken huisartsgeneeskunde en 3 vaktijdschriften. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

BSL Academy mbo Verzorging en Verpleegkunde

Bijblijven

Bijblijven geeft inzicht in de huidige stand van zaken over onderwerpen die u als huisarts in uw dagelijkse praktijk tegenkomt. Bijblijven verschijnt 10 keer per jaar, waarbij in elk nummer een ander thema centraal staat.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 10/2014

Bijblijven 10/2014 Naar de uitgave