Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-10-2014 | Artikelen | Uitgave 10/2014

Bijblijven 10/2014

Van verzoek tot uitvoering: euthanasie en de rol van de SCEN-arts

Tijdschrift:
Bijblijven > Uitgave 10/2014
Auteur:
Sonja (A.) Hanedoes
Belangrijke opmerkingen
huisarts, SCEN-arts; tevens verbonden aan de Levenseindekliniek

Samenvatting

Overtuig u als huisarts van de wens van de patiënt en voer de euthanasie alleen uit als u de ondraaglijkheid voor deze individuele patiënt invoelbaar vindt. Overleg zo nodig met een collega of een SCEN-arts. De S in SCEN staat niet voor niets voor Steun!
Een zorgvuldige verslaglegging in het journaal van het besprokene met de patiënt is essentieel; beschreven wordt hoe bepaalde besluiten tot stand zijn gekomen, waarom sommige mogelijkheden wel en andere niet toegepast zijn.
Als u niet beschikbaar bent, is een duidelijke overdracht van een euthanasieverzoek dat actueel kan worden noodzakelijk ten behoeve van de waarnemend collega-huisarts; vanzelfsprekend geldt dit ook voor de behandelend medisch specialist als onverhoopt toch een ziekenhuisopname plaatsvindt.
Het wettelijk kader voor euthanasie is ruimer dan dat van de KNMG.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal blijft u op de hoogte van de actuele ontwikkelingen in uw vak en bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot zo'n 30 boeken huisartsgeneeskunde en 3 vaktijdschriften. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

BSL Academy mbo Verzorging en Verpleegkunde

Bijblijven

Bijblijven geeft inzicht in de huidige stand van zaken over onderwerpen die u als huisarts in uw dagelijkse praktijk tegenkomt. Bijblijven verschijnt 10 keer per jaar, waarbij in elk nummer een ander thema centraal staat.

Toon meer producten
Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 10/2014

Bijblijven 10/2014 Naar de uitgave