Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-10-2014 | Artikelen | Uitgave 10/2014

Bijblijven 10/2014

Levenseindevragen

Ontmoeting van patiënt en dokter

Tijdschrift:
Bijblijven > Uitgave 10/2014
Auteur:
Alex van der Male
Belangrijke opmerkingen
kaderhuisarts palliatieve zorg, docent Erasmus MC, arts Hospice Merefelt

Samenvatting

Praten over het levenseinde, wat heb je daarvoor nodig? In de praktijk is gebleken dat existentiële vraagstukken weinig besproken worden. Als patiënten en artsen er samen over spreken en meer exploreren, wordt de hulpvraag duidelijker.
Gesprekken met huisartsen en huisartsen in opleiding geven aan, dat zij het moeilijk vinden om verduidelijkende vragen te stellen. Verslaglegging van de gesprekken ontbreekt vaak in het medisch dossier. Dit zou te maken kunnen hebben met onbekendheid met de vragen die meer inzicht kunnen verschaffen.
In deze bijdrage wil ik existentiële vraagstukken toegankelijk proberen te maken aan de hand van vragen gebaseerd op de ars moriendi.
Aan de hand van een aantal voorbeelden van gesprekken met patiënten uit het hospice wordt dit geïllustreerd.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Daarnaast vindt u praktijkgerichte nascholing: geaccrediteerde e-learnings, web-tv’s en toetsen. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

BSL Academy mbo Verzorging en Verpleegkunde

Bijblijven

Bijblijven geeft inzicht in de huidige stand van zaken over onderwerpen die u als huisarts in uw dagelijkse praktijk tegenkomt. Bijblijven verschijnt 10 keer per jaar, waarbij in elk nummer een ander thema centraal staat.

Toon meer producten
Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 10/2014

Bijblijven 10/2014 Naar de uitgave