Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-10-2014 | Artikelen | Uitgave 10/2014

Bijblijven 10/2014

Dilemma’s bij palliatieve sedatie

Tijdschrift:
Bijblijven > Uitgave 10/2014
Auteur:
Kees Goedhart
Belangrijke opmerkingen
specialist ouderengeneeskunde, en arts consulent palliatieve zorg, werkzaam bij de Lelie zorggroep Rotterdam

Samenvatting

In toenemende mate overlijden in Nederland mensen met een vorm van palliatieve sedatie. In 2010 geschat op 12,5% van alle sterfgevallen in dat jaar. En dit lijkt nog steeds te stijgen.
Uit onderzoek blijkt dat palliatieve sedatie redelijk conform de KNMG-richtlijn (2009) wordt uitgevoerd. Er zijn echter wel degelijk dilemma’s en problemen bij de communicatie, indicatiestelling en uitvoering, met (onnodige) toevoeging van lijden voor de patiënt, en emotionele impact op naasten en zorgverleners.
Een gedegen voorbereiding kan dit grotendeels voorkomen. Dit artikel doorloopt het gehele proces van palliatieve sedatie en reikt praktische aandachtspunten aan. Gebaseerd op de eigen praktijk, en jarenlange ervaring als arts-consulent palliatieve zorg.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal blijft u op de hoogte van de actuele ontwikkelingen in uw vak en bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot zo'n 30 boeken huisartsgeneeskunde en 3 vaktijdschriften. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

BSL Academy mbo Verzorging en Verpleegkunde

Bijblijven

Bijblijven geeft inzicht in de huidige stand van zaken over onderwerpen die u als huisarts in uw dagelijkse praktijk tegenkomt. Bijblijven verschijnt 10 keer per jaar, waarbij in elk nummer een ander thema centraal staat.

Toon meer producten
Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 10/2014

Bijblijven 10/2014 Naar de uitgave