Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-10-2014 | Artikelen | Uitgave 10/2014

Bijblijven 10/2014

Euthanasie ‘voor elkaar’: het Hoogeveense model

Tijdschrift:
Bijblijven > Uitgave 10/2014
Auteur:
Henk (T.) Kuiper
Belangrijke opmerkingen
huisarts, huisartsopleider, SCEN-arts, Hoogeveen

Samenvatting

Sommige huisartsen voeren op principiële gronden geen euthanasie uit. Toch willen zij hun patiënt en diens familieleden graag blijven begeleiden, ook in het laatste stadium van de ziekte. Hierdoor staan arts en patiënt voor lastige keuzes. Deze dilemma’s hebben in Hoogeveen, met in 2012 55.000 inwoners en 32 huisartsen, geleid tot een regeling om onder voorwaarden naar elkaar te verwijzen. Het traject is begeleid door een voor de meeste huisartsen bekende en ten aanzien van euthanasievraagstukken ervaren psycholoog van de huisartsenopleiding in Groningen. In een veilige sfeer zijn zonder voorbehoud discussies gevoerd over de emoties die hierbij een rol spelen. In een jaarlijkse evaluatie blijkt er sprake van grote tevredenheid over de afspraken. De bespreking van de casuïstiek leidt tot verdieping, bijvoorbeeld met betrekking tot de betekenis van lijden en tot meer begrip voor elkaars emoties, denken en handelen. Een aantal huisartsen overweegt of zij toch willen overgaan tot euthanasie bij hun eigen patiënten.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal blijft u op de hoogte van de actuele ontwikkelingen in uw vak en bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot zo'n 30 boeken huisartsgeneeskunde en 3 vaktijdschriften. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

BSL Academy mbo Verzorging en Verpleegkunde

Bijblijven

Bijblijven geeft inzicht in de huidige stand van zaken over onderwerpen die u als huisarts in uw dagelijkse praktijk tegenkomt. Bijblijven verschijnt 10 keer per jaar, waarbij in elk nummer een ander thema centraal staat.

Toon meer producten
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 10/2014

Bijblijven 10/2014 Naar de uitgave