Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

11-01-2016 | Artikel | Uitgave 2/2016

Neuropraxis 2/2016

Risicovol gedrag op goktaken bij personen met ADHD

Tijdschrift:
Neuropraxis > Uitgave 2/2016
Auteurs:
Geraldina F. Gaastra, Yvonne Groen, Oliver Tucha
Belangrijke opmerkingen
Dit artikel is gebaseerd op een wetenschappelijke publicatie in PLoS ONE (vrij toegankelijk).
Groen Y, Gaastra GF, Lewis-Evans B, et al. Risky behavior in gambling tasks in individuals with ADHD – A systematic literature review. PLoS ONE 2013; 8.

Samenvatting

Aandachtstekortstoornis met hyperactiviteit (ADHD) wordt geassocieerd met meer risicovol gedrag in het dagelijks leven, wat mogelijk verklaard kan worden door cognitieve en motivationele beperkingen. Om meer inzicht in dit verband te krijgen, werd de literatuur geraadpleegd over de prestaties op goktaken bij personen met ADHD. Tegen de verwachtingen in, vond slechts de helft van de studies dat kinderen en adolescenten met ADHD meer risico’s nemen op goktaken dan normaal ontwikkelende personen. Bij volwassenen met ADHD liet slechts een minderheid van de studies afwijkingen zien. Van belang is dat dit patroon hetzelfde was voor taken waarbij de exacte kansverdeling van de uitkomst bij de deelnemer bekend (expliciet) was, als voor taken waarbij deze kansverdeling onbekend (impliciet) was. Dit wijst erop dat cognitieve of cognitief-motivationele beperkingen een rol spelen wanneer er meer risicovol gedrag is bij personen met ADHD. Het grote aantal studies met nulbevindingen betwist echter ADHD-modellen en de gangbare opvatting dat personen met ADHD een sterkere voorkeur hebben voor minder waarschijnlijke grotere beloningen dan voor meer waarschijnlijke kleine beloningen. Een comorbide oppositioneel-opstandige gedragsstoornis of een gedragsstoornis bij personen met ADHD leidt mogelijk tot meer risicovol gedrag op goktaken. Internaliserende stoornissen daarentegen lijken een beschermend effect te hebben, maar toekomstig onderzoek zal deze hypothese moeten bevestigen.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijft u als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw vak. Met het online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

Neuropraxis

Neuropraxis is het eerste Nederlandstalige tijdschrift dat ingaat op achtergronden én toepassingen van actuele neurowetenschappelijke informatie. Er is aandacht voor onderzoek, diagnostiek en behandelingsmethoden.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 2/2016

Neuropraxis 2/2016 Naar de uitgave