Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

09-03-2016 | Artikel | Uitgave 2/2016

Neuropraxis 2/2016

Stress en veerkracht: de rol van de mineralocorticoïd receptor

Tijdschrift:
Neuropraxis > Uitgave 2/2016
Auteurs:
Christiaan H. Vinkers, Freija ter Heegde, Roel H. de Rijk
Belangrijke opmerkingen
Dit artikel is een Nederlandstalige samenvatting van een review die wij recentelijk schreven over de MR.

Samenvatting

Corticosteroïden die afgegeven worden tijdens stress binden aan twee receptoren in de hersenen: de mineralocorticoïd receptor (MR) en de glucocorticoïd receptor (GR). Hoewel de MR minder bekend is dan de GR, hebben baanbrekende studies in de afgelopen jaren aangetoond dat de MR essentieel is voor optimale adaptatie tijdens stress en het houden van veerkracht. (Pre)klinische studies suggereren dat de MR niet alleen de basale en stressgeïnduceerde HPA-as-activiteit beïnvloedt, maar ook hoe een stressvolle situatie wordt ingeschat en onthouden. Deze effecten worden gemedieerd door zowel de genomische als de niet-genomische MR en zijn ten minste gedeeltelijk geslachtsafhankelijk. Met name na blootstelling aan stress lijkt een hoge activiteit van de MR veerkracht te bevorderen. Dit betekent dat personen met een relatief lage MR-functionaliteit een verhoogde gevoeligheid voor stressgerelateerde depressieve klachten hebben. Daarnaast kan meer MR-activiteit een stressgerelateerde depressie voorkómen of omkeren. Ondanks het beperkte aantal klinische studies laten de bestaande studies zien dat de MR een belangrijke veerkrachtfactor vormt en een rol kan spelen bij de preventie en behandeling van stressgerelateerde psychiatrische stoornissen.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijft u als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw vak. Met het online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

Neuropraxis

Neuropraxis is het eerste Nederlandstalige tijdschrift dat ingaat op achtergronden én toepassingen van actuele neurowetenschappelijke informatie. Er is aandacht voor onderzoek, diagnostiek en behandelingsmethoden.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 2/2016

Neuropraxis 2/2016 Naar de uitgave