Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

09-03-2016 | Artikel | Uitgave 2/2016

Neuropraxis 2/2016

Progressieve supranucleaire parese

Dilemma’s rond een ‘tauopathie’

Tijdschrift:
Neuropraxis > Uitgave 2/2016
Auteur:
Peter van Domburg

Samenvatting

Het ziektebeeld progressieve supranucleaire parese (PSP) werd ruim 50 jaar geleden voor het eerst beschreven als een combinatie van een progressieve valneiging, stoornissen in de supranucleaire (centraal gestuurde, geconjugeerde) oculomotoriek, parkinsonisme en cognitieve achteruitgang ten gevolge van neurodegeneratie in hersenstam, diencephalon en basale ganglia. Het neuropathologisch substraat bleek later te bestaan uit abnormaal gevormde tau-eiwitaggregaten, die ook worden gezien bij ziekten die zich primair kenmerken door stoornissen in cognitie en gedrag, zoals frontotemporale dementie. Onderzoek naar oorsprong en ontwikkeling van deze tauopathieën heeft bijgedragen aan onze snel groeiende kennis van pathologische veroudering op het grensvlak van motoriek, cognitie en gedrag. Op basis van deze nieuwe inzichten is er nu goede hoop op ziekteremmende behandelmogelijkheden.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijft u als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw vak. Met het online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

Neuropraxis

Neuropraxis is het eerste Nederlandstalige tijdschrift dat ingaat op achtergronden én toepassingen van actuele neurowetenschappelijke informatie. Er is aandacht voor onderzoek, diagnostiek en behandelingsmethoden.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 2/2016

Neuropraxis 2/2016 Naar de uitgave