Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-10-2013 | Beschouwing | Uitgave 5/2013

Tijdschrift voor praktijkondersteuning 5/2013

Praktische wegwijzers bij chronische nierschade

Tijdschrift:
TPO - De Praktijk > Uitgave 5/2013
Auteurs:
dr. Katja van Geffen, drs. Elles van Cromvoirt
Belangrijke opmerkingen
Auteursgegevens
Nierstichting Nederland, Postbus 2020, 1400 DA Bussum: dr. Katja van Geffen, programmamanager Preventie, en drs. Elles van Cromvoirt, adviseur Programmacommunicatie & Public Affairs.
Correspondentie: KatjavanGeffen@nierstichting.nl. Mogelijke belangenverstrengeling: de auteurs werken bij de Nierstichting.

Samenvatting

Chronische nierschade (CNS) komt veel voor: meer dan 10% van de Nederlandse populatie heeft een vorm van chronische nierschade. Risicofactoren en behandeling van chronische nierschade, diabetes en cardiovasculaire aandoeningen zijn aan elkaar gerelateerd. Bij preventie en opsporing ga je dus niet uit van de afzonderlijke aandoeningen, maar benader je ze geïntegreerd.
Bijvoorbeeld: bij diabetes let je ook op chronische nierschade. En ook bij behandeling ga je niet uit van één aandoening, maar integreer je de behandelwijzen voor verschillende aandoeningen. Dit artikel geeft je daarvoor hulpmiddelen en instrumenten. Zo kun je chronische nierschade opsporen en verdere schade helpen beperken.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Daarnaast vindt u praktijkgerichte nascholing: geaccrediteerde e-learnings, web-tv’s en toetsen. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

TPO De Praktijk

TPO De Praktijk is het tijdschrift voor praktijkondersteuners en -verpleegkundigen die zich graag ontwikkelen in hun vak. In het tijdschrift vindt u casuïstiek, achtergrondartikelen over aandoeningen en de laatste wetenschappelijke inzichten. Ook brengt de redactie actualiteiten, inspirerende interviews en reportages over interessante projecten.
Het tijdschrift wordt samengesteld door een vakkundige reactie, die bestaat uit praktijkondersteuners en -verpleegkundigen die dagelijks in de praktijk werken.
TPO De Praktijk is een uitgave van het Nederlands Huisartsengenootschap en uitgeverij Bohn Stafleu van Loghum, in samenwerking met de afdeling Praktijkverpleegkundigen en Praktijkondersteuners van V&VN.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 5/2013

Tijdschrift voor praktijkondersteuning 5/2013 Naar de uitgave

Redactioneel

Protocol maken?

Weet je dit?

Vragen