Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

13-10-2015 | Uitgave 8/2015

Bijblijven 8/2015

Persoonsgerichte zorg is gebaat bij kennis van ziekte én van gezondheid

Een nieuwe invulling van gezondheid, gebaseerd op de beleving van de patiënt: ‘Positieve gezondheid’

Tijdschrift:
Bijblijven > Uitgave 8/2015
Auteurs:
Dr. Machteld Huber, Dr. Hans Peter Jung

Samenvatting

Huber beschrijft de ontwikkeling van een nieuw concept van gezondheid, waarin functioneren, veerkracht en eigen regie centraal staan. Dit concept blijkt veel draagvlak te hebben bij belanghebbenden, maar bij de operationalisering ervan blijken patiënten een veel bredere invulling van gezondheid te hebben dan hun behandelaren. De brede opvatting van patiënten, met zes dimensies van gezondheid, wordt ‘Positieve gezondheid’ genoemd. Jung beschrijft zijn ervaringen als huisarts met ‘Positieve gezondheid’. In de afgelopen jaren is de werkdruk in zijn praktijk steeds groter geworden, het contact met patiënten korter en het aantal verwijzingen is toegenomen. Voor hem een onbevredigende ontwikkeling. Met het werken vanuit de brede benadering van Positieve gezondheid, waarin het samenwerken met welzijnswerkers vanzelfsprekend wordt, vindt hij zijn oorspronkelijke motivatie weer terug en de ruimte om samen met patiënten te zoeken naar de wezenlijke vraag die zij hebben. Hij illustreert dat met enkele casus.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal blijft u op de hoogte van de actuele ontwikkelingen in uw vak en bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot zo'n 30 boeken huisartsgeneeskunde en 3 vaktijdschriften. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

BSL Academy mbo Verzorging en Verpleegkunde

Bijblijven

Bijblijven geeft inzicht in de huidige stand van zaken over onderwerpen die u als huisarts in uw dagelijkse praktijk tegenkomt. Bijblijven verschijnt 10 keer per jaar, waarbij in elk nummer een ander thema centraal staat.

Toon meer producten
Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 8/2015

Bijblijven 8/2015 Naar de uitgave