Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

29-09-2015 | Uitgave 8/2015

Bijblijven 8/2015

Gedeelde besluitvorming

Tijdschrift:
Bijblijven > Uitgave 8/2015
Auteurs:
Drs. Ruth Pel-Littel, Drs. Haske van Veenendaal

Samenvatting

Gedeelde besluitvorming (shared decision making) houdt in dat zorgverlener en patiënt gezamenlijk beslissingen nemen over gezondheids- en behandeldoelen en over de acties die worden ondernomen om die doelen te bereiken. Wordt dit proces goed doorlopen, dan leidt deze werkwijze tot keuzes die beter aansluiten bij de behoeften van de individuele patiënt en tot een hogere tevredenheid. Gedeelde besluitvorming bestaat uit drie stappen: keuzegesprek, optiegesprek en besluitvormingsgesprek. In complexe situaties, bijvoorbeeld bij complexe ouderenzorg, kan dit model uitgebreid worden met vier extra stappen. Het proces bestaat dan uit: voorbereidingsgesprek, doelengesprek, keuzegesprek, optiegesprek, waardegesprek, besluitvormingsgesprek, evaluatiegesprek. Om patiënten te ondersteunen bij de afweging van de verschillende opties, zijn keuzehulpen ontwikkeld. Gedeelde besluitvorming leent zich vooral voor preferentiegevoelige besluiten, omdat dan de waarden en voorkeuren van patiënten een grotere rol spelen. Zorgverleners denken vaak dat ze aan gedeelde besluitvorming doen, maar uit observaties in onderzoek blijkt dat dit in de praktijk niet het geval is. Er is daarom nog veel winst te behalen door bewustwording in combinatie met de juiste vaardigheden in te zetten in de communicatie met de patiënt.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal blijft u op de hoogte van de actuele ontwikkelingen in uw vak en bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot zo'n 30 boeken huisartsgeneeskunde en 3 vaktijdschriften. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

BSL Academy mbo Verzorging en Verpleegkunde

Bijblijven

Bijblijven geeft inzicht in de huidige stand van zaken over onderwerpen die u als huisarts in uw dagelijkse praktijk tegenkomt. Bijblijven verschijnt 10 keer per jaar, waarbij in elk nummer een ander thema centraal staat.

Toon meer producten
Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 8/2015

Bijblijven 8/2015 Naar de uitgave

OriginalPaper

Zelfmanagement