Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-10-2015 | Uitgave 8/2015

Bijblijven 8/2015

Empathie, de hoeksteen voor effectieve persoonsgerichte zorg

Tijdschrift:
Bijblijven > Uitgave 8/2015
Auteurs:
Dr. Tim C. olde Hartman, Drs. Frans A.W.M. Derksen, Prof. dr. Jan W. Smit

Samenvatting

De kwaliteit van de arts-patiëntrelatie heeft direct invloed op gezondheidszorguitkomsten bij patiënten. Empathie, het vermogen om je in te leven in de wereld van de patiënt en daar op een therapeutische manier mee omgaan, speelt hierin een belangrijke rol. Empathie kunnen we onderverdelen in affectieve en cognitieve empathie. Deze twee vormen van empathie resulteren in empathisch gedrag. Empathie lijkt af te nemen gedurende de medische opleiding. Gericht onderwijs kan empathische vermogens echter weer aanwakkeren en in stand houden. Neuropeptiden, spiegelneuronen en verschillende met elkaar verbonden hersengebieden lijken een rol te spelen bij empathie. Door empathie zijn patiënten meer tevreden over de geleverde zorg en ze zijn trouwer in het opvolgen van adviezen. Ook lijkt empathie effectief op klinische parameters. Kortom, empathie maakt je een betere dokter.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Daarnaast vindt u praktijkgerichte nascholing: geaccrediteerde e-learnings, web-tv’s en toetsen. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

BSL Academy mbo Verzorging en Verpleegkunde

Bijblijven

Bijblijven geeft inzicht in de huidige stand van zaken over onderwerpen die u als huisarts in uw dagelijkse praktijk tegenkomt. Bijblijven verschijnt 10 keer per jaar, waarbij in elk nummer een ander thema centraal staat.

Toon meer producten
Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 8/2015

Bijblijven 8/2015 Naar de uitgave

OriginalPaper

Zelfmanagement