Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-12-2017 | Gezondheid & Zorg | Uitgave 4/2017

Geron 4/2017

Op zoek naar een balans tussen ego-integriteit en wanhoop

Tijdschrift:
Geron > Uitgave 4/2017
Auteurs:
Jessie Dezutter, Evalyne Thauvoye
Belangrijke opmerkingen

Over de auteurs

Jessie Dezutter werkt als onderzoeksprofessor aan de Faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen van de KU Leuven. Haar onderzoek richt zich op hoe betekenis in het leven ervaren wordt en ze focust hierbij op de latere levensfases. Ze werkt samen met verschillende woonzorgcentra en kennisorganisaties. Evalyne Thauvoye werkt als doctoraatstudent. Haar doctoraatsproject richt zich op spiritualiteit en betekenis in het leven bij ouderen.

Samenvatting

De problemen en uitdagingen die eigen zijn aan een hoge leeftijd, zoals verminderde autonomie, het overlijden van partner en vrienden en de fysieke of cognitieve aftakeling, leiden vaak tot existentiële vragen en worstelingen. Deze vragen kunnen aanleiding geven tot intensieve gevoelens van angst, eenzaamheid, depressie en wanhoop die het functioneren van de oudere persoon sterk beïnvloeden. Adequate integrale zorg voor ouderen zal ook dit aspect van het mens-zijn moeten belichten en zal, met andere woorden, aandacht moeten besteden aan existentiële behoeften en noden.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijft u als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw vak. Met het online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

Gerōn

Gerōn is een tijdschrift over ouder worden in de moderne samenleving, met informatie en opinies uit beleid, praktijk en wetenschap.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 4/2017

Geron 4/2017 Naar de uitgave

Redactioneel

Vrijwilligerswerk

Arbeid & Inkomen

Essay: Deeltijdpensioen