Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-02-2011 | Uitgave 1/2011

Bijblijven 1/2011

Obstructief slaapapneusyndroom (OSAS): definitie, diagnostiek en behandeling

Tijdschrift:
Bijblijven > Uitgave 1/2011
Auteurs:
Drs. G.E. de Vries, MANP P.M. Meijer, prof. dr. B. Stegenga, dr. J.H. van der Hoeven, dr. R.A. Feijen, dr. P.J. Wijkstra

Samenvatting

Het obstructief slaapapneusyndroom (OSAS) is een veelvoorkomende slaapafhankelijke ademhalingsstoornis, die wordt gekenmerkt door intensief snurken, herhaaldelijke obstructies van de bovenste luchtweg en overmatige slaperigheid overdag. Ongeveer 2% van de vrouwen en 4% van de mannen op middelbare leeftijd heeft OSAS. Hoogstwaarschijnlijk wordt het overgrote deel van de patiënten echter niet gediagnosticeerd. Dit komt mogelijk doordat een groot aantal symptomen en klachten die ook geassocieerd zijn met OSAS, niet direct worden herkend als mogelijke signalen van OSAS. Als eenmaal de diagnose OSAS is gesteld, staat de clinicus een aantal conservatieve, noninvasieve en chirurgische behandelopties ter beschikking, mede afhankelijk van de ernst van de OSAS.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Daarnaast vindt u praktijkgerichte nascholing: geaccrediteerde e-learnings, web-tv’s en toetsen. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

BSL Academy mbo Verzorging en Verpleegkunde

Bijblijven

Bijblijven geeft inzicht in de huidige stand van zaken over onderwerpen die u als huisarts in uw dagelijkse praktijk tegenkomt. Bijblijven verschijnt 10 keer per jaar, waarbij in elk nummer een ander thema centraal staat.

Toon meer producten
Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 1/2011

Bijblijven 1/2011 Naar de uitgave