Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-02-2011 | Uitgave 1/2011

Bijblijven 1/2011

De fysiologie van slapen en dromen

Tijdschrift:
Bijblijven > Uitgave 1/2011
Auteur:
Prof. dr. J. Verbraecken

Samenvatting

De kennis van de neuroanatomie en fysiologie van de slaap is de afgelopen jaren sterk toegenomen. De functie van de slaap is te zorgen voor psychisch en fysiek herstel. Slaaptekort en -verstoring kunnen vergaande gezondheidseffecten hebben en kunnen gepaard gaan met een verminderd functioneren overdag. De moderne visie op slaap-waakregulatie veronderstelt de interactie van de homeostatische en de circadiane factor. Hierin spelen de verschillende neurotransmittersystemen een belangrijke rol. De orchestratie ervan maakt het mogelijk vrij snel van waak naar slaap over te gaan en wordt het ‘flip flop’-model genoemd.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Daarnaast vindt u praktijkgerichte nascholing: geaccrediteerde e-learnings, web-tv’s en toetsen. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

BSL Academy mbo Verzorging en Verpleegkunde

Bijblijven

Bijblijven geeft inzicht in de huidige stand van zaken over onderwerpen die u als huisarts in uw dagelijkse praktijk tegenkomt. Bijblijven verschijnt 10 keer per jaar, waarbij in elk nummer een ander thema centraal staat.

Toon meer producten
Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 1/2011

Bijblijven 1/2011 Naar de uitgave