Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-02-2011 | Uitgave 1/2011

Bijblijven 1/2011

Farmacotherapie bij slaapproblemen

Tijdschrift:
Bijblijven > Uitgave 1/2011
Auteur:
MSc Drs. D. Dost
Belangrijke opmerkingen
apotheker
apotheker

Samenvatting

Wanneer medicamenteuze behandeling van slaapproblemen noodzakelijk is, gaat bij slapeloosheid de voorkeur uit naar incidenteel gebruik van benzodiazepineagonisten. Hierbij is het belangrijk te letten op mogelijke bijwerkingen (vooral bij ouderen) en het optreden van tolerantie en afhankelijkheid. Voor het recent geregistreerde melatonine is vooralsnog geen plaats in de behandeling. Het gebruik van overige middelen is vaak off-label. Bij slaapproblemen met een achterliggende oorzaak, zoals depressie of psychose, is het belangrijk juist deze oorzaak aan te pakken. Bij het ‘restless legs’ syndroom kan een dopamineagonist worden overwogen. Ten slotte is het van belang bij het voorschrijven van slaapmiddelen te letten op een mogelijke contra-indicatie bij zwangerschap en borstvoeding, en de mogelijke gevolgen voor deelname aan het verkeer.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Daarnaast vindt u praktijkgerichte nascholing: geaccrediteerde e-learnings, web-tv’s en toetsen. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

BSL Academy mbo Verzorging en Verpleegkunde

Bijblijven

Bijblijven geeft inzicht in de huidige stand van zaken over onderwerpen die u als huisarts in uw dagelijkse praktijk tegenkomt. Bijblijven verschijnt 10 keer per jaar, waarbij in elk nummer een ander thema centraal staat.

Toon meer producten
Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 1/2011

Bijblijven 1/2011 Naar de uitgave