Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-11-2014 | Uitgave 5-6/2014

JGZ Tijdschrift voor jeugdgezondheidszorg 5-6/2014

Motorische fitheid en sportblessures van basisschoolkinderen

Tijdschrift:
JGZ Tijdschrift voor jeugdgezondheidszorg > Uitgave 5-6/2014
Auteurs:
D.C.M. Collard, H. Valkenberg
Belangrijke opmerkingen
D.C.M. Collard, onderzoeker, Mulier Instituut, Utrecht. H. Valkenberg, onderzoeker, VeiligheidNL, Amsterdam. Correspondentie: d.collard@mulierinstituut.nl.

Samenvatting

De laatste jaren wordt een stijging van het aantal sportblessures bij kinderen geconstateerd. Mogelijk valt dit te verklaren door verminderde motorische fitheid en vaardigheden bij kinderen. Resultaten van de iPlay-studie, uitgevoerd tussen 2006 en 2010, lieten zien dat de motorische fitheid van kinderen in de afgelopen jaren verminderd is. Kinderen in groep 7 en 8 van de basisschool scoren lager op motorische fitheid zoals kracht, snelheid, lenigheid en coördinatie dan hun leeftijdgenoten 25 jaar geleden. Recent is op basis van de gegevens uit de iPlay-studie onderzocht welke factoren geassocieerd zijn met motorische fitheid. Hieruit blijkt dat hoe minder een kind sport of buitenspeelt, hoe lager de motorische fitheid. Kinderen die inactief zijn en een lage fitheid hebben lopen een groter risico op een sportblessure wanneer zij vervolgens toch deelnemen aan fysieke activiteiten. Kwalitatief goed bewegingsonderwijs, onder leiding van een geschoold docent lichamelijke opvoeding, is cruciaal om motorische fitheid van kinderen te verbeteren, waarmee de negatieve spiraal met betrekking tot inactiviteit en lage fitheid op jonge leeftijd voorkomen kan worden.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

TBV Online Plus

Leden van de NVAB en NVVG hebben naast een abonnement op het Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde (TBV) ook online toegang tot vier tijdschriften.

Jeugdgezondheidszorg

Dit is een vakblad voor wie werkzaam is in de jeugdgezondheidszorg of in zijn of haar praktijk veel met kinderen te maken heeft. Elke twee maanden verschijnt het blad met twintig pagina's op magazineformaat, waarin telkens vijf à zes onderwerpen in afgeronde vorm worden behandeld en ook veel informatie (actualiteiten, boekbesprekingen en nieuws over cursussen en adressen) in kort bestek wordt gegeven.

BSL Academy hbo-V Saxion Parttime School jaarlicentie

Toon meer producten
Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 5-6/2014

JGZ Tijdschrift voor jeugdgezondheidszorg 5-6/2014 Naar de uitgave