Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-11-2014 | Uitgave 5-6/2014

JGZ Tijdschrift voor jeugdgezondheidszorg 5-6/2014

Effectevaluatie van online, Advies-op-Maat ter bevordering van veiligheidsgedrag van ouders

Tijdschrift:
JGZ Tijdschrift voor jeugdgezondheidszorg > Uitgave 5-6/2014
Auteurs:
M.E.J. van Beelen, T.M.J. Beirens, P. den Hertog, E.F. van Beeck, H. Raat
Belangrijke opmerkingen
M.E.J. van Beelen, Erasmus MC, Rotterdam, Haagse Hogeschool, Den Haag. T.M.J. Beirens, Erasmus MC, Rotterdam, AJN Artsen Jeugdgezondheidszorg Nederland. P. den Hertog, VeiligheidNL, Amsterdam. E.F. van Beeck en H. Raat, Erasmus MC, Rotterdam. Correspondentie: h.raat@erasmusmc.nl.

Samenvatting

Ongevallen zijn een belangrijke doodsoorzaak van kinderen. Online Advies-op-Maat kan bijdragen aan de effectiviteit van veiligheidsvoorlichting. Het effect van de E-Health4Uth veiligheidsinterventie (met Advies-op-Maat) op het veiligheidsgedrag van ouders voor de preventie van vallen, vergiftigingen, verdrinken en verbranden werd onderzocht in een gerandomiseerde trial. Ouders kregen 1) online Advies-op-Maat gecombineerd met persoonlijke counseling (E-Health4Uth veiligheidsinterventie) of 2) reguliere zorg (controle) wanneer hun kind ongeveer 11 maanden oud was. Gegevens van 1292 ouders (respons 44,8%) werden geanalyseerd. Na de interventie vertoonden ouders in de interventiegroep (n = 643) significant minder frequent onveilig gedrag met betrekking tot het gebruik van traphekjes, opbergen van schoonmaakmiddelen, baden van het kind, drinken van hete dranken, en gebruik van de achterste kookpitten. Ook de totaalrisicoscore was significant beter. De E-Health4Uth veiligheidsinterventie lijkt effectief voor het bevorderen van veilig gedrag. Dit onderzoek ondersteunt de toepassing van online Advies-op- Maat bij de preventie van ongevallen van jonge kinderen.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

TBV Online Plus

Leden van de NVAB en NVVG hebben naast een abonnement op het Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde (TBV) ook online toegang tot vier tijdschriften.

Jeugdgezondheidszorg

Dit is een vakblad voor wie werkzaam is in de jeugdgezondheidszorg of in zijn of haar praktijk veel met kinderen te maken heeft. Elke twee maanden verschijnt het blad met twintig pagina's op magazineformaat, waarin telkens vijf à zes onderwerpen in afgeronde vorm worden behandeld en ook veel informatie (actualiteiten, boekbesprekingen en nieuws over cursussen en adressen) in kort bestek wordt gegeven.

BSL Academy hbo-V Saxion Parttime School jaarlicentie

Toon meer producten
Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 5-6/2014

JGZ Tijdschrift voor jeugdgezondheidszorg 5-6/2014 Naar de uitgave