Skip to main content
Top
Gepubliceerd in: Tijdschrift voor Psychotherapie 5/2006

01-10-2006 | Forum

Het evidence-beest heeft kuren

Gebruik en misbruik van EBP, RCT- en EST-methodologie

Auteur: Max Lauteslager

Gepubliceerd in: Tijdschrift voor Psychotherapie | Uitgave 5/2006

Log in om toegang te krijgen
share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

Ik kan het niet vaak genoeg herhalen: ons doel is niet om de resultaten van RCT’s te verguizen, maar om erop te wijzen dat ze wel eens niet zo onherroepelijk zouden kunnen zijn als hun pleitbezorgers claimen.
Voetnoten
1
Dat wil zeggen: de streepjes stonden in de brief echt op de verkeerde plaats.
 
2
Op mijn kritische e-mail aan de VGCt kreeg ik van de (toenmalige) directeur het volgende antwoord: ‘De VGCt beweert natuurlijk niet dat de cognitieve gedragstherapie een panacee is voor alles. Maar kennelijk kan die boodschap wel gelezen worden in onze teksten. Wat we wel staande kunnen en willen houden is dat CGT aantoonbaar effectief is voor allerlei psychische aandoeningen en als (toegevoegde) behandeling bij allerlei medische aandoeningen ofwel, in de woorden van voorzitter Cas Schaap, voor het hele handboek psychopathologie en het handboek medische psychologie. Daarmee zegt de VGCt dan niets over andere vormen van psychotherapie die effectief (zouden kunnen) zijn. Wij zullen onze teksten bijstellen.’
Het was natuurlijk sportief dat zij na één briefje van mij hun teksten al wilden corrigeren. Minder geruststellend was het citaat van de nieuwe voorzitter van de VGCt, dat CGT aantoonbaar effectief is ‘voor het hele handboek psychopathologie en het handboek medische psychologie’. Daaruit spreekt dezelfde arrogantie waar ik eerder over viel.
 
3
De EBP task force heeft uiteindelijk de volgende definities omarmd: ‘Evidence-based practice in de psychologie (EBPP) is de integratie van het beste beschikbare onderzoek met klinische expertise in de context van kenmerken van de patiënt, diens cultuur en voorkeuren’ (Levant, 2005, p. 5). En: ‘EBPP is het ruimere begrip. EST vertrekt vanuit een behandeling en vraagt of zij in welomschreven omstandigheden effectief is voor een bepaalde stoornis of een bepaald probleem. EBPP begint bij de patiënt en vraagt welk bewijsmateriaal (inclusief relevante resultaten van RCT’s) de psycholoog kan helpen om het beste behandelresultaat te bereiken. Daarenboven zijn EST’s specifieke psychologische therapieën waarvan is aangetoond dat ze effectief zijn in gecontroleerde klinische proeven, terwijl EBPP een breder scala van klinische activiteiten omvat (zoals psychodiagnostiek, gevalsbeschrijving [case formulation], therapeutische-relatievorming). Als zodanig is EBPP de uitdrukking van een besluitvormingsproces met als doel verschillende soorten onderzoeksresultaten – met inbegrip van, maar niet beperkt tot RCT’s – in het behandelproces te integreren’ (Levant, 2005, p. 6).
 
4
Alle cursiveringen in citaten zijn van mij (ml.)
 
5
In hun proloog schrijven Norcross, Beutler en Levant (2005, p. 7): ‘60 tot 90% van de EST’s die tot op heden dat keurmerk hebben gekregen op grond van de beslissingsregels van Divisie 12 [van de APA] zijn cognitief-gedragstherapeutische behandelingen (...).’
 
6
Een nuancering is hier op haar plaats: de RCT, de adellijke vertegenwoordiger van het effectonderzoek, is de facto een theorievijandige vorm van onderzoek, maar nietper definitie. Er zijn wel degelijk theoretisch-wetenschappelijk verantwoorde RCT’s mogelijk. Ze worden alleen niet of nauwelijks gedaan. De lezer moet zich dus steeds realiseren dat de kwalen die hier aan RCT’s worden toegeschreven niet inherent zijn aan gerandomiseerd-gecontroleerd experimenteel onderzoek, maar alleen aan de huidige toepassing ervan (ook aangeduid als de ‘EST-methodologie’): RCT’s die leiden tot panklare EST’s.
 
7
‘Het prototypische onderzoek over depressie sloot patiënten uit met zelfmoordfantasieën of comorbide middelenmisbruik, terwijl beide symptomen veel voorkomen bij depressieve patiënten. Voor paniek waren de prototypische uitsluitingscriteria: gematigde tot ernstige agorafobische vermijding, iedere bijkomende as-I- of as-II-stoornis die onmiddellijke behandeling behoefde, ernstige depressie die primair werd geacht en recente eerdere therapie. Prototypische uitsluitingscriteria voor gegeneraliseerde angststoornis waren ernstige depressie, middelenmisbruik en suïcidaliteit. (...) Voor alle drie de stoornissen tendeerden de criteria naar uitsluiting van patiënten die ernstiger problemen hadden, meer comorbiditeit vertoonden en moeilijker te behandelen waren, zoals patiënten met borderlinetrekken met een grotere kans op suïcide en middelenmisbruik’ (646). Tel uit je winst.
 
8
Ik heb ‘in the community’ al naar het uitkwam nu eens met ‘in de GGZ’, dan weer met ‘in de dagelijkse praktijk’ vertaald.
 
9
Allegiance is hier afwisselend vertaald met ‘voorkeur’ en met ‘loyaliteit’.
 
10
Dat in RCT’s voor (ultra)korte behandelingen werd (en nog steeds wordt) gekozen, stoelde aanvankelijk niet op enig empirisch fundament of theorie, maar had louter pragmatische redenen: zo was het bij vergelijking van farmaco- en psychotherapie van belang de behandelingsduur voor de twee condities min of meer gelijk te houden. Bovendien eist het statistische design dat de varia(n)tie binnen de experimentele condities niet te groot wordt, waardoor langere therapieën moeilijk te onderzoeken zijn: hoe langer de behandeling des te meer variabiliteit. Naturalistisch (niet-experimenteel) onderzoek naar psychotherapie laat consequent een ‘dosis-responsrelatie’ zien, dat wil zeggen: langere therapieën, in het bijzonder die langer dan 1 of 2 jaar, zijn effectiever dan korte behandelingen. Zulk onderzoek laat ook zien dat in 5 tot 16 sessies weliswaar aanzienlijke verlichting van symptomen optreedt, maar dat voor duurzame ‘rehabilitatie’ een langere behandeling vereist is. Westen concludeert uit zijn eigen naturalistische onderzoek (Morrison, Bradley & Westen, 2003): ‘Toen Morrison et al. (2003) clinici indeelden naar theoretische oriëntatie (...) bleken de kortste behandelingen, wat niet verrassend is, de cognitief-gedragstherapeutische te zijn. Maar zelfs deze behandelingen waren gemiddeld bijna twee keer zo lang als geprotocolleerde CGT’s voor dezelfde stoornissen [depressie, paniek en GAD]’ (647). Westen verwerpt de mogelijkheid dat het hier om inefficiënte behandeling of om zakkenvullende therapeuten gaat: ‘[H]et resultaat dat RCT’s voor deze stoornissen consequent te zien geven – dat de gemiddelde patiënt aan het eind van het experiment met kortdurende psychotherapie niet vrij van symptomen is –, suggereert dat clinici naar alle waarschijnlijkheid reageren op de situatie dat patiënten dan nog altijd klinisch relevante symptomen vertonen. In de tweede plaats was [in het onderzoek van Morrison en anderen] comorbiditeit eerder regel dan uitzondering. (...) Over het geheel van stoornissen en theoretische oriëntaties verdubbelde de gemiddelde therapieduur als de patiënt enige vorm van as-I- of as-II-comorbiditeit vertoonde en ook de aanwezigheid van klinisch belangrijke persoonlijkheidsproblemen voorspelde de therapieduur’ (647).
Het naturalistische onderzoek van Thompson-Brenner & Westen (2004a, 2004b) was eveneens onderzoek onder clinici, maar nu over boulimia: ‘Opnieuw rapporteerden clinici van alle theoretische oriëntaties dat zij patiënten veel langduriger behandelden dan de 16 tot 20 sessies die worden voorgeschreven in de meest onderzochte en verspreide protocollen. Hoewel cognitief-gedragstherapeutische behandelingen van kortere duur waren dan eclectisch/integratieve en psychodynamische therapieën omvatte de gemiddelde CGT 69 sessies, aanzienlijk meer dan de 19 die worden voorgeschreven in het protocol. (...) Deze onderzoeksgegevens stemmen overeen (...) met de dosis-responsrelatie, die in vrijwel alle naturalistische onderzoeken wordt gevonden en die aangeeft dat een patiënt gemiddeld gesproken een grotere verbetering vertoont naarmate de behandeling uitgebreider is, en dat geldt zeker als de patiënt persoonlijkheidsproblematiek heeft’ (648).
 
11
EMDR is hier opnieuw een mooie illustratie, maar ruimtegebrek belet mij om dieper op deze kwestie in te gaan. Zie bijvoorbeeld Herbert en anderen (2000) en Muris (2002).
 
12
Ook op filosofische gronden valt goed te verdedigen dat een EST- en RCT-monopolie moet worden vermeden: leve het pluralisme van filosofieën en empirische methoden (Slife, Wiggins & Graham, 2005).
 
13
Deze formulering en de conclusie dat het popperiaanse project ‘failliet’ is, ontleen ik aan de filosoof Philipse (2002).
 
Literatuur
go back to reference Ablon, J.S., & Marci, C. (2004). Psychotherapy process: The missing link. Comment on Westen, Novotny, and Thompson-Brenner. Psychological Bulletin, 130, 664-668.PubMedCrossRef Ablon, J.S., & Marci, C. (2004). Psychotherapy process: The missing link. Comment on Westen, Novotny, and Thompson-Brenner. Psychological Bulletin, 130, 664-668.PubMedCrossRef
go back to reference Albersnagel, F. (2004). De tijd zal het leren. Reactie op Takens’ bespreking van de CBO-conceptrichtlijn depressie. Tijdschrift voor Psychotherapie, 30, 432-435.CrossRef Albersnagel, F. (2004). De tijd zal het leren. Reactie op Takens’ bespreking van de CBO-conceptrichtlijn depressie. Tijdschrift voor Psychotherapie, 30, 432-435.CrossRef
go back to reference Balkom, A.J.L.M. van, Vliet, I.M. van, & Spinhoven, P. (2004). De CBO-richtlijn angststoornissen. Reactie op ‘Richtlijnen en denkwijzen' van Roelf Jan Takens. Tijdschrift voor Psychotherapie, 30, 436-438.CrossRef Balkom, A.J.L.M. van, Vliet, I.M. van, & Spinhoven, P. (2004). De CBO-richtlijn angststoornissen. Reactie op ‘Richtlijnen en denkwijzen' van Roelf Jan Takens. Tijdschrift voor Psychotherapie, 30, 436-438.CrossRef
go back to reference Broeke, E. ten, Korrelboom, K., & Meijer, S. (2000). De verborgen agenda van Wouter Gomperts en het Nederlands Psychoanalytisch Instituut. Tijdschrift voor Psychotherapie, 26, 36-40.CrossRef Broeke, E. ten, Korrelboom, K., & Meijer, S. (2000). De verborgen agenda van Wouter Gomperts en het Nederlands Psychoanalytisch Instituut. Tijdschrift voor Psychotherapie, 26, 36-40.CrossRef
go back to reference Burg, W. van den (1994). De werkzaamheid van antidepressiva. Blikvernauwing in de biologische psychiatrie. MGv, 49, 1195-1210. Burg, W. van den (1994). De werkzaamheid van antidepressiva. Blikvernauwing in de biologische psychiatrie. MGv, 49, 1195-1210.
go back to reference Burg, W. van den (1995). Blikvernauwing in de biologische psychiatrie. Antwoord aan Slooff en Den Boer. MGv, 50, 288-292. Burg, W. van den (1995). Blikvernauwing in de biologische psychiatrie. Antwoord aan Slooff en Den Boer. MGv, 50, 288-292.
go back to reference Burg, W. van den (1998a). De (in)effectiviteit van psychofarmaca. Dth, 18, 5-68.CrossRef Burg, W. van den (1998a). De (in)effectiviteit van psychofarmaca. Dth, 18, 5-68.CrossRef
go back to reference Burg, W. van den (1998b). De (in)effectiviteit van psychofarmaca. Antwoord aan Kahn en Cath. Dth, 18, 196-211.CrossRef Burg, W. van den (1998b). De (in)effectiviteit van psychofarmaca. Antwoord aan Kahn en Cath. Dth, 18, 196-211.CrossRef
go back to reference Duncan, B.L., & Miller, S.D. (2005). Treatment manuals do not improve outcomes. In J.C. Norcross, L.E. Beutler & R.F. Levant (Eds.), Evidence-based practices in mental health. Debate and dialogue on the fundamental questions (pp. 140-149). Washington DC: American Psychological Association. Duncan, B.L., & Miller, S.D. (2005). Treatment manuals do not improve outcomes. In J.C. Norcross, L.E. Beutler & R.F. Levant (Eds.), Evidence-based practices in mental health. Debate and dialogue on the fundamental questions (pp. 140-149). Washington DC: American Psychological Association.
go back to reference Eddy, K.T., Dutra, L., & Westen, D. (2004). A multidimensional meta-analysis of psychotherapy and pharmacotherapy for obsessive-compulsive disorder. Atlanta, GA: Emory University. (Ongepubliceerd manuscript) Eddy, K.T., Dutra, L., & Westen, D. (2004). A multidimensional meta-analysis of psychotherapy and pharmacotherapy for obsessive-compulsive disorder. Atlanta, GA: Emory University. (Ongepubliceerd manuscript)
go back to reference Goldfried, M.R., & Eubanks-Carter, C. (2004). On the need for a new psychotherapy research paradigm: Comment on Westen, Novotny, and Thompson-Brenner (2004). Psychological Bulletin, 130, 669-673.PubMedCrossRef Goldfried, M.R., & Eubanks-Carter, C. (2004). On the need for a new psychotherapy research paradigm: Comment on Westen, Novotny, and Thompson-Brenner (2004). Psychological Bulletin, 130, 669-673.PubMedCrossRef
go back to reference Gomperts, W.J. (1999). De kortzichtige eenvoud van het depressieprotocol. Een kritisch commentaar vanuit het Nederlands Psychoanalytisch Instituut. Tijdschrift voor Psychotherapie, 25, 87-103.CrossRef Gomperts, W.J. (1999). De kortzichtige eenvoud van het depressieprotocol. Een kritisch commentaar vanuit het Nederlands Psychoanalytisch Instituut. Tijdschrift voor Psychotherapie, 25, 87-103.CrossRef
go back to reference Haaga, D.A.F. (2004). A healthy dose of criticism for randomized trials: Comment on Westen, Novotny, and Thompson-Brenner (2004). Psychological Bulletin, 130, 674-676.PubMedCrossRef Haaga, D.A.F. (2004). A healthy dose of criticism for randomized trials: Comment on Westen, Novotny, and Thompson-Brenner (2004). Psychological Bulletin, 130, 674-676.PubMedCrossRef
go back to reference Healy, D. (1997). The anti-depressant era. Cambridge: Harvard University Press. Healy, D. (1997). The anti-depressant era. Cambridge: Harvard University Press.
go back to reference Healy, D. (2002). The creation of psychopharmacology. Cambridge: Harvard University Press. Healy, D. (2002). The creation of psychopharmacology. Cambridge: Harvard University Press.
go back to reference Herbert, J.D., Lilienfeld, S.O., Lohr, J., Montgomery, R.W., O’Donohue, W.T., Rosen, G.M., & Tolin, D.F. (2000). Science and pseudo-science in the development of eye movement desensitization and reprocessing: implications for clinical psychology. Clinical Psychology Review, 20, 945-971. (Vertaling in: Toegang tot de Psychotherapie Internationaal, 2001, nr. 3, pp. 304-343).PubMedCrossRef Herbert, J.D., Lilienfeld, S.O., Lohr, J., Montgomery, R.W., O’Donohue, W.T., Rosen, G.M., & Tolin, D.F. (2000). Science and pseudo-science in the development of eye movement desensitization and reprocessing: implications for clinical psychology. Clinical Psychology Review, 20, 945-971. (Vertaling in: Toegang tot de Psychotherapie Internationaal, 2001, nr. 3, pp. 304-343).PubMedCrossRef
go back to reference Jaspers, J.P.C. (2000). Cognitieve gedragstherapie: panacee of placebo? Tijdschrift voor Psychotherapie, 26, 185-192.CrossRef Jaspers, J.P.C. (2000). Cognitieve gedragstherapie: panacee of placebo? Tijdschrift voor Psychotherapie, 26, 185-192.CrossRef
go back to reference Klooster, G. ten (2005). Het paard en de wagen. Enkele reacties op de controverse over de NVM-profielinterpretatie. Tijdschrift voor Psychotherapie, 31, 238-240.CrossRef Klooster, G. ten (2005). Het paard en de wagen. Enkele reacties op de controverse over de NVM-profielinterpretatie. Tijdschrift voor Psychotherapie, 31, 238-240.CrossRef
go back to reference Lambert, M.J. (1992). Psychotherapy outcome: Implications for integrative and eclective psychotherapists. In J.C. Norcross & M.R. Goldfried (Eds.), Handbook of psychotherapy integration (pp. 94-129).New York: Basic Books. Lambert, M.J. (1992). Psychotherapy outcome: Implications for integrative and eclective psychotherapists. In J.C. Norcross & M.R. Goldfried (Eds.), Handbook of psychotherapy integration (pp. 94-129).New York: Basic Books.
go back to reference Lietaer, G. (1995). Vergelijkend proces- en effectonderzoek in de psychotherapie: een pleidooi voor integratie? Tijdschrift voor Psychotherapie, 21, 194-206.CrossRef Lietaer, G. (1995). Vergelijkend proces- en effectonderzoek in de psychotherapie: een pleidooi voor integratie? Tijdschrift voor Psychotherapie, 21, 194-206.CrossRef
go back to reference Luborsky, L.B., & Barrett, M.S. (2005). Theoretical allegiance. In J.C. Norcross, L.E. Beutler & R.F. Levant (Eds.), Evidence-based practices in mental health. Debate and dialogue on the fundamental questions (pp. 257-267). Washington DC: American Psychological Association. Luborsky, L.B., & Barrett, M.S. (2005). Theoretical allegiance. In J.C. Norcross, L.E. Beutler & R.F. Levant (Eds.), Evidence-based practices in mental health. Debate and dialogue on the fundamental questions (pp. 257-267). Washington DC: American Psychological Association.
go back to reference Morrison, K., Bradley, R., & Westen, D. (2003). The external validity of controlled clinical trials of psychotherapy for depression and anxiety: A naturalistic study. Psychology and Psychotherapy: Theory, Research and Practice, 76, 109-132.CrossRef Morrison, K., Bradley, R., & Westen, D. (2003). The external validity of controlled clinical trials of psychotherapy for depression and anxiety: A naturalistic study. Psychology and Psychotherapy: Theory, Research and Practice, 76, 109-132.CrossRef
go back to reference Muris, P. (2002). Eye movement desensitization and reprocessing (EMDR). Een reactie. Psychopraxis, 4, 52-53.CrossRef Muris, P. (2002). Eye movement desensitization and reprocessing (EMDR). Een reactie. Psychopraxis, 4, 52-53.CrossRef
go back to reference Norcross, J.C., Beutler L.E., & Levant, R.F. (Eds.) (2005). Evidence-based practices in mental health. Debate and dialogue on the fundamental questions. Washington DC: American Psychological Association. Norcross, J.C., Beutler L.E., & Levant, R.F. (Eds.) (2005). Evidence-based practices in mental health. Debate and dialogue on the fundamental questions. Washington DC: American Psychological Association.
go back to reference Philipse, H. (2002). Lezing ‘Karl Popper (1902-1994)’, in de reeks ‘Filosofen van de twintigste eeuw’ (Studium Generale). Utrecht, 19 maart. Philipse, H. (2002). Lezing ‘Karl Popper (1902-1994)’, in de reeks ‘Filosofen van de twintigste eeuw’ (Studium Generale). Utrecht, 19 maart.
go back to reference Slife, B.D., Wiggins, B.J., & Graham, J.T. (2005). Avoiding an EST Monopoly: Towards a pluralism of philosophies and methods. Journal of Contemporary Psychotherapy, 35, 83-97.CrossRef Slife, B.D., Wiggins, B.J., & Graham, J.T. (2005). Avoiding an EST Monopoly: Towards a pluralism of philosophies and methods. Journal of Contemporary Psychotherapy, 35, 83-97.CrossRef
go back to reference Takens, R.J. (2004a). Richtlijnen en denkwijzen. Een reactie op de Conceptrichtlijnen depressie en angststoornissen. Tijdschrift voor Psychotherapie, 30, 39-51.CrossRef Takens, R.J. (2004a). Richtlijnen en denkwijzen. Een reactie op de Conceptrichtlijnen depressie en angststoornissen. Tijdschrift voor Psychotherapie, 30, 39-51.CrossRef
go back to reference Takens, R.J. (2004b). Te kort door de bocht. Tijdschrift voor Psychotherapie, 30, 439-444. Takens, R.J. (2004b). Te kort door de bocht. Tijdschrift voor Psychotherapie, 30, 439-444.
go back to reference Thompson-Brenner, H., Glass, S., & Westen, D. (2003). A multidimensional meta-analysis of psychotherapy for bulimia nervosa. Clinical Psychology: Science and Practice, 10, 269-287.CrossRef Thompson-Brenner, H., Glass, S., & Westen, D. (2003). A multidimensional meta-analysis of psychotherapy for bulimia nervosa. Clinical Psychology: Science and Practice, 10, 269-287.CrossRef
go back to reference Thompson-Brenner, H., & Westen, D. (2004a). Accumulating evidence for personality subtypes in eating disorders: Differences in comorbidity, adaptive functioning, treatment response, and treatment interventions in a naturalistic sample. Boston University, Boston. (Ongepubliceerd manuscript) Thompson-Brenner, H., & Westen, D. (2004a). Accumulating evidence for personality subtypes in eating disorders: Differences in comorbidity, adaptive functioning, treatment response, and treatment interventions in a naturalistic sample. Boston University, Boston. (Ongepubliceerd manuscript)
go back to reference Thompson-Brenner, H., & Westen, D. (2004b). A naturalistic study of psychotherapy for bulimia nervosa: Comorbidity, outcome, and therapeutic interventions in the community. Boston University, Boston. (Ongepubliceerd manuscript) Thompson-Brenner, H., & Westen, D. (2004b). A naturalistic study of psychotherapy for bulimia nervosa: Comorbidity, outcome, and therapeutic interventions in the community. Boston University, Boston. (Ongepubliceerd manuscript)
go back to reference Veeninga, A., & Hafkenscheid, A. (2005). De plaats van EMDR in de behandeling van posttraumatische stressstoornis. Gedragstherapie, 38, 275-284. Veeninga, A., & Hafkenscheid, A. (2005). De plaats van EMDR in de behandeling van posttraumatische stressstoornis. Gedragstherapie, 38, 275-284.
go back to reference Wampold, B.E. (2001) The great psychotherapy debate: Models, methods, and findings. Mahwah, NJ: Erlbaum. Wampold, B.E. (2001) The great psychotherapy debate: Models, methods, and findings. Mahwah, NJ: Erlbaum.
go back to reference Wampold, B.E. (2005). Not a scintilla of evidence to support empirically supported treatments as more effective than other treatments. In J.C. Norcross, L.E. Beutler & R.F. Levant (Eds.), Evidence-based practices in mental health. Debate and dialogue on the fundamental questions (pp. 299-308). Washington DC: American Psychological Association. Wampold, B.E. (2005). Not a scintilla of evidence to support empirically supported treatments as more effective than other treatments. In J.C. Norcross, L.E. Beutler & R.F. Levant (Eds.), Evidence-based practices in mental health. Debate and dialogue on the fundamental questions (pp. 299-308). Washington DC: American Psychological Association.
go back to reference VGCt (2005a). Brief bij ‘Folders Gedragstherapie en Cognitieve Therapie’. 26 oktober. VGCt (2005a). Brief bij ‘Folders Gedragstherapie en Cognitieve Therapie’. 26 oktober.
go back to reference Westen, D. (2005). Patients and treatments in clinical trials are not adequately representative of clinical practice. In J.C. Norcross, L.E. Beutler & R.F. Levant (Eds.), Evidence-based practices in mental health. Debate and dialogue on the fundamental questions (pp. 161-171). Washington DC: American Psychological Association. Westen, D. (2005). Patients and treatments in clinical trials are not adequately representative of clinical practice. In J.C. Norcross, L.E. Beutler & R.F. Levant (Eds.), Evidence-based practices in mental health. Debate and dialogue on the fundamental questions (pp. 161-171). Washington DC: American Psychological Association.
go back to reference Westen, D., & Morrison, K. (2001). A multidimensional meta-analysis of treatments for depression, panic, and generalized anxiety disorder: An empirical examination of the status of empirically supported therapies. Journal of Consulting and Clinical Psychology, 69, 875-899.PubMedCrossRef Westen, D., & Morrison, K. (2001). A multidimensional meta-analysis of treatments for depression, panic, and generalized anxiety disorder: An empirical examination of the status of empirically supported therapies. Journal of Consulting and Clinical Psychology, 69, 875-899.PubMedCrossRef
go back to reference Westen, D., Novotny, C.M., & Thompson-Brenner, H. (2004). The empirical status of empirical supported psychotherapies: Assumptions, findings and reporting in controlled clinical trials. Psychological Bulletin, 130, 631–663.PubMedCrossRef Westen, D., Novotny, C.M., & Thompson-Brenner, H. (2004). The empirical status of empirical supported psychotherapies: Assumptions, findings and reporting in controlled clinical trials. Psychological Bulletin, 130, 631–663.PubMedCrossRef
go back to reference Westen, D., Novotny, C.M., & Thompson-Brenner, H. (2005). EBP ≠ EST: Reply to Crits-Christoph et al. (2005) and Weisz et al. (2005). Psychological Bulletin, 131, 427-433.CrossRef Westen, D., Novotny, C.M., & Thompson-Brenner, H. (2005). EBP ≠ EST: Reply to Crits-Christoph et al. (2005) and Weisz et al. (2005). Psychological Bulletin, 131, 427-433.CrossRef
Metagegevens
Titel
Het evidence-beest heeft kuren
Gebruik en misbruik van EBP, RCT- en EST-methodologie
Auteur
Max Lauteslager
Publicatiedatum
01-10-2006
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
Gepubliceerd in
Tijdschrift voor Psychotherapie / Uitgave 5/2006
Print ISSN: 0165-1188
Elektronisch ISSN: 1876-5637
DOI
https://doi.org/10.1007/BF03062231

Andere artikelen Uitgave 5/2006

Tijdschrift voor Psychotherapie 5/2006 Naar de uitgave

Inleiding

Inleiding