Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-06-2014 | Artikel | Uitgave 3/2014

Neuropraxis 3/2014

Klanken kleuren de hersenen

Over muziek en het brein

Tijdschrift:
Neuropraxis > Uitgave 3/2014
Auteur:
Petrie van der Wel
Belangrijke opmerkingen
This article is adapted from the thesis which the author graduated as a Master of Science at the Department of Psychology of the University of Groningen. In September 2013

Samenvatting

Vrijwel dagelijks komen we met muziek in aanraking. Het kan emoties, stemmingen en associaties oproepen; een melodie of ritme kan ons letterlijk en figuurlijk in beweging brengen. Muziek doet ‘iets’. Maar wat is dat ‘iets’? Op welke wijze weerspiegelt dit zich in de hersenen? En hoe beïnvloeden neurologische en psychische stoornissen onze muzikale expressie en beleving? Theorie, de casuïstiek van Maurice Ravel, Mischa Hillesum, eigen ervaringen en informatie van muziektherapeuten geven inzicht in de relatie tussen muziek en de hersenen. Dit artikel laat zien dat de veelzijdigheid van muziek mogelijkheden biedt bij revalidatie.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijft u als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw vak. Met het online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

Neuropraxis

Neuropraxis is het eerste Nederlandstalige tijdschrift dat ingaat op achtergronden én toepassingen van actuele neurowetenschappelijke informatie. Er is aandacht voor onderzoek, diagnostiek en behandelingsmethoden.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 3/2014

Neuropraxis 3/2014 Naar de uitgave

Signalement

Signalement