Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-06-2014 | Artikel | Uitgave 3/2014

Neuropraxis 3/2014

Het signaleren van het simuleren van ADHD bij volwassenen

Tijdschrift:
Neuropraxis > Uitgave 3/2014
Auteurs:
Anselm B. M. Fuermaier, Lara Tucha, Janneke Koerts, Klaus W. Lange, Oliver Tucha

Samenvatting

De laatste jaren is er in de klinische praktijk in toenemende mate aandacht besteed aan het malingeren (het intentioneel produceren van valse of sterk overdreven symptomen) van ADHD door volwassenen. Verschillende externe drijfveren (zoals financiële middelen of het verkrijgen van stimulerende medicatie) kunnen worden geïdentificeerd die volwassenen kunnen motiveren om ADHD te veinzen en daardoor de diagnose ADHD te verkrijgen. In het onderhavige artikel worden verschillende benaderingen voor de detectie van malingeren van ADHD, die in recent onderzoek zijn beschreven, geïllustreerd. Benaderingen die worden beschreven zijn zelfrapportagevragenlijsten voor ADHD-symptomen, validiteitsschalen van persoonlijkheidsvragenlijsten, neuropsychologische tests die standaard worden gebruikt bij de assessment van het cognitieve functioneren en tests die speciaal zijn ontworpen om malingeren van cognitieve symptomen te detecteren. Van alle benaderingen die worden beschreven, is alleen de validiteit van tests die speciaal zijn ontworpen om malingering te detecteren (zoals Symptoom Validiteitstests) voldoende om malingeren van ADHD te signaleren, vooral wanneer meerdere tests worden gecombineerd. Echter, aangezien er nog maar korte tijd onderzoek wordt gedaan naar het malingeren van ADHD, is er een gebrek aan ziektespecifieke tests die kunnen worden toegepast om malingeren van ADHD bij volwassenen te detecteren. Meer onderzoek is daarom noodzakelijk om strategieën die gewoonlijk worden gebruikt door individuen die ADHD proberen te veinzen te identificeren, en om op basis daarvan instrumenten te ontwikkelen waarmee adequaat onderscheid kan worden gemaakt tussen oprechte patiënten en ADHD-malingeraars.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijft u als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw vak. Met het online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

Neuropraxis

Neuropraxis is het eerste Nederlandstalige tijdschrift dat ingaat op achtergronden én toepassingen van actuele neurowetenschappelijke informatie. Er is aandacht voor onderzoek, diagnostiek en behandelingsmethoden.

Proefabonnement BSL Psychologie Totaal

Met BSL houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met een proefabonnement heeft u toegang tot een aantal boeken, tijdschriften en online nascholing. Denk hierbij aan één geaccrediteerde e-learning. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.


BSL Psychologie Totaal 1 maand gratis: € 0,-

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 3/2014

Neuropraxis 3/2014 Naar de uitgave

Signalement

Signalement