Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-06-2014 | Artikel | Uitgave 3/2014

Neuropraxis 3/2014

Hoe magnetisme en diffusie kunnen bijdragen aan hersenonderzoek: toepassingen van diffusie-MRI-tractografie

Tijdschrift:
Neuropraxis > Uitgave 3/2014
Auteurs:
Chantal M. W. Tax, Alexander Leemans

Samenvatting

Met MRI kunnen zachte weefsels in het lichaam afgebeeld worden op een niet-invasieve manier. MRI is daardoor onmisbaar bij de diagnose van veel ziektes. Diffusie-MRI is een relatief nieuwe techniek die, in tegenstelling tot conventionele MRI-technieken, ook de architectuur van weefsels in kaart kan brengen. Hiertoe wordt de MRI-sequentie gevoelig gemaakt voor de willekeurige beweging van deeltjes (diffusie). Watermoleculen bewegen zich in weefsels voort op een dergelijke willekeurige wijze, maar worden daar ook gehinderd door verschillende microstructuren. De eigenschappen van onderliggend weefsel bepalen dus de grootte van diffusie, wat met diffusie-MRI-scans in kaart kan worden gebracht. Veel lichaamsweefsels zijn opgebouwd uit vezelachtige structuren, bijvoorbeeld zenuwvezels in de witte stof van de hersenen. Diffusie-MRI-tractografie is het reconstrueren en visualiseren van vezelpaden die geassocieerd kunnen worden met deze onderliggende zenuwbanen. Hierdoor is het mogelijk om specifieke verbindingen tussen verschillende hersengebieden af te beelden en kwantitatief te bestuderen. Dit artikel gaat in op de werking van diffusie-MRI-tractografie en bespreekt (klinische) toepassingen, valkuilen, en beperkingen die gerelateerd zijn aan deze techniek.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijft u als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw vak. Met het online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

Neuropraxis

Neuropraxis is het eerste Nederlandstalige tijdschrift dat ingaat op achtergronden én toepassingen van actuele neurowetenschappelijke informatie. Er is aandacht voor onderzoek, diagnostiek en behandelingsmethoden.

Proefabonnement BSL Psychologie Totaal

Met BSL houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met een proefabonnement heeft u toegang tot een aantal boeken, tijdschriften en online nascholing. Denk hierbij aan één geaccrediteerde e-learning. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.


BSL Psychologie Totaal 1 maand gratis: € 0,-

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 3/2014

Neuropraxis 3/2014 Naar de uitgave

Signalement

Signalement