Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

11-01-2016 | Artikel | Uitgave 1/2016

Neuropraxis 1/2016

Is er een typisch neuropsychologisch profiel bij volwassenen met ADHD? Een ontwikkelingsperspectief

Tijdschrift:
Neuropraxis > Uitgave 1/2016
Auteurs:
Hyke G. H. Tamminga, Hilde M. Geurts

Samenvatting

Er is in de afgelopen decennia uitgebreid onderzoek gedaan naar cognitieve problemen bij kinderen, maar ook naar cognitieve problemen bij volwassenen met de gedragsdiagnose ADHD. Het idee is dat de geobserveerde symptomen te relateren zijn aan executieve functieproblemen, delay-aversion, tijdverwerking en arousal. Dit betekent niet dat er een typisch neuropsychologisch profiel is voor volwassenen met ADHD. We zien dat de cognitieve problemen vaak nog aanwezig blijven als de gedragsproblemen afnemen, maar hierbij is de vraag in welke mate de cognitieve problemen gerelateerd zijn aan ADHD of juist het gevolg zijn van langdurig medicatiegebruik. Daarnaast is sprake van veel heterogeniteit in het type cognitieve problemen dat volwassenen met een ADHD-diagnose nog hebben. Er kan naar onze mening dus niet gesproken worden van een typisch neuropsychologisch ADHD-profiel. In dit kwalitatieve overzichtsartikel zal dit geïllustreerd worden op basis van een serie recente bevindingen.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijft u als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw vak. Met het online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

Neuropraxis

Neuropraxis is het eerste Nederlandstalige tijdschrift dat ingaat op achtergronden én toepassingen van actuele neurowetenschappelijke informatie. Er is aandacht voor onderzoek, diagnostiek en behandelingsmethoden.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 1/2016

Neuropraxis 1/2016 Naar de uitgave

Woorden vooraf

Woorden vooraf