Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

07-01-2016 | Artikel | Uitgave 1/2016

Neuropraxis 1/2016

Autorijden met ADHD

Tijdschrift:
Neuropraxis > Uitgave 1/2016
Auteurs:
Anselm B.M. Fuermaier, Lara Tucha, Stefanie M. de Vries, Janneke Koerts, Dick de Waard, Karel Brookhuis, Oliver Tucha

Samenvatting

Volwassenen met attention deficit hyperactivity disorder (ADHD) hebben uiteenlopende cognitieve beperkingen, die een aanzienlijke invloed kunnen hebben op verschillende aspecten van het dagelijks leven. Een van deze aspecten is het besturen van een auto. Autorijden is een belangrijke activiteit in het dagelijks leven en vereist een adequate wisselwerking tussen verschillende vaardigheden en het op elkaar afgestemd zijn van verschillende functies. Dit artikel geeft een overzicht van studies die zich hebben gericht op de aan ADHD gerelateerde problemen met autorijden. Hierbij staan drie vragen centraal: 1) laten personen met ADHD in sterkere mate onveilig rijgedrag zien dan personen zonder ADHD, 2) welke cognitieve (dis)functies van personen met ADHD zijn gerelateerd aan onveilig autorijden en 3) kan farmaceutische behandeling het rijgedrag van adolescenten en volwassenen met ADHD significant verbeteren?
Het beschikbare onderzoek levert overtuigend bewijs dat personen met ADHD gekenmerkt worden door meer negatief rijgedrag dan personen zonder ADHD. Het blijkt echter dat niet alle personen met ADHD op dezelfde manier zijn aangedaan. Hoewel verschillende cognitieve functies gerelateerd zijn aan rijvaardigheid, lijken deze functies noch bij te dragen aan het detecteren van high risk automobilisten met ADHD, noch aan het voorspellen van rijgedrag bij personen met ADHD. Farmaceutische behandeling van ADHD, in het bijzonder stimulerende medicatie, lijkt bevorderlijk voor de rijvaardigheid van personen met ADHD.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijft u als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw vak. Met het online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

Neuropraxis

Neuropraxis is het eerste Nederlandstalige tijdschrift dat ingaat op achtergronden én toepassingen van actuele neurowetenschappelijke informatie. Er is aandacht voor onderzoek, diagnostiek en behandelingsmethoden.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 1/2016

Neuropraxis 1/2016 Naar de uitgave

Woorden vooraf

Woorden vooraf