Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-03-2014 | Uitgave 1/2014

Kind & Adolescent Praktijk 1/2014

HYPE: Helping young people early

Vroege interventie voor adolescenten met kenmerken van borderline persoonlijkheidsstoornis

Tijdschrift:
Kind & Adolescent Praktijk > Uitgave 1/2014
Auteurs:
Drs. Christel Hessels, Prof. dr. Marcel van Aken
Belangrijke opmerkingen

over de auteur

Drs. C.J. Hessels, klinisch psycholoog en psychotherapeut, werkt bij het Centrum Adolescentenpsychiatrie van de Reinier van Arkelgroep, in ’s-Hertogenbosch. Prof. dr. M.A.G. van Aken, hoogleraar ontwikkelingspsychologie, is verbonden aan de Afdeling ontwikkelingspsychologie van de Universiteit Utrecht. Correspondentie: c.hessels@rvagroep.nl.
Met dank aan Nina, een van de cliënten die HYPE heeft doorlopen. Nina is vanwege privacyredenen een gefingeerde naam.

Samenvatting

Controverse over het classificeren van borderline persoonlijkheidsstoornis (BPS) onder het achttiende levensjaar maakt geleidelijk plaats voor toenemende consensus over de betrouwbaarheid en validiteit van de diagnose. Voor deze kwetsbare jonge doelgroep is er nu Helping Young People Early (HYPE): een geïntegreerd, multidisciplinair behandelmodel dat bestaat uit psychotherapie, casemanagement, gezinsinterventie en eventueel crisisinterventie. Kern is Cognitieve Analytische Therapie, een vorm van psychotherapie die gelimiteerd is in tijd en gebaseerd op psychodynamische en leertheoretische inzichten. In HYPE zijn die aangepast aan de doelgroep van adolescenten met zich ontwikkelende BPS. Eerste onderzoeksresultaten lijken veelbelovend.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijf je als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen jouw vak. Met het online abonnement heb je toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kun je op je gemak en wanneer het jou het beste uitkomt verdiepen in jouw vakgebied.

Kind & Adolescent Praktijk

Het vakblad Kind en Adolescent Praktijk biedt informatie die direct aansluit bij de dagelijkse praktijk van diagnostiek, behandeling en begeleiding. Kind en Adolescent Praktijk biedt ook een forum voor een kritische beschouwing van die dagelijkse praktijk en voor discussie over onderwerpen waarmee de professional te maken hebben.

BSL Academy Social Work GGZ

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 1/2014

Kind & Adolescent Praktijk 1/2014 Naar de uitgave

Gezien en gelezen

Tim en het wonder EMDR

Werk in uitvoering

Goed bedoeld

OriginalPaper

Samen beter worden