Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-11-2009 | Kanaalbehandeling vaker niet dan wel geïndiceerd | Uitgave 11/2009

Tandartspraktijk 11/2009

Horizontale wortelfracturen: een casus

Tijdschrift:
Tandartspraktijk > Uitgave 11/2009
Auteur:
Michiel de Cleen

Samenvatting

In tegenstelling tot kroonfracturen komen wortelfracturen als gevolg van trauma niet vaak voor: het gaat om niet meer dan ongeveer 5 procent van alle tandletsels van de blijvende gebitselementen. De lage prevalentie maakt dat de tandarts nauwelijks ervaring opbouwt in de diagnostiek, indicatiestelling en behandeling van wortelfracturen. Door deze onbekendheid loert het gevaar van onjuiste en soms zelfs schadelijke behandeling.
In eerdere bijdragen (TP januari 2007, mei 2007 en juni 2008) werd stilgestaan bij het feit dat de pulpa zo'n wortelfractuur in het merendeel van de gevallen goed doorstaat. In het hier beschreven geval is endodontische interventie bij één van de twee getroffen elementen echter wél geïndiceerd.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Tandarts Totaal

Met BSL houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met een online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, tijdschriften en online nascholing, zoals e-learnings en web-tv's. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

TandartsPraktijk

TandartsPraktijk informeert u over de belangrijkste ontwikkelingen in de tandheelkunde en tandtechniek door praktisch toepasbare klinische artikelen en herkenbare casuïstiek, toegelicht aan de hand van duidelijke kleurenfoto's, röntgenfoto's en tekeningen.

Proefabonnement BSL Tandarts Totaal

Met BSL houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met dit proefabonnement krijgt u toegang tot een geselecteerd gedeelte van de online bibliotheek. Zo kan u gebruik maken van de online boeken, één e-learning, één web-tv en een aantal video's. 


Tandarts Totaal Proefabonnement 

eerste maand gratis: € 0,-

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 11/2009

Tandartspraktijk 11/2009 Naar de uitgave

TP selectief

Implantologie

bijzondere tandheelkunde

Wanneer is te weinig te weinig?

informed consent

Meerjarenplan