Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-11-2009 | restauratieve tandheelkunde | Uitgave 11/2009

Tandartspraktijk 11/2009

Duurzaam en biocompatibel restaureren met glas

Tijdschrift:
Tandartspraktijk > Uitgave 11/2009
Auteur:
dr. Raimond N. B. van Duinen

Samenvatting

In een vorig artikel (‘Posterieur restaureren; is composiet wel zo'n verstandige keuze?’ - TP nr. 8) werd benadrukt dat aan kunstharscomposiet een aantal ernstige bezwaren kleven, waardoor routinematig gebruik niet vanzelfsprekend is. Vooral de toxiciteit en het daaruit voortvloeiende vitaliteitverlies van de pulpa vormen een reden tot zorg. In tegenstelling tot het ogenschijnlijke gemak waarmee kunstharscomposietrestauraties geplaatst kunnen worden en duurzaam heten te zijn, golden restauraties in glasionomeer en glascarbomer (verder glasbasisrestauraties genoemd) als tandartsonvriendelijk en zouden maximaal als semi-permanent kunnen functioneren. De biocompatibiliteit was weliswaar onverdacht, maar vooral de vroege slijtage, beperkte sterkte en premature oplosbaarheid onder het contactpunt waren reden tot zorg. Met behulp van gemodificeerde materialen op glasbasis en nieuwe technieken is het echter thans wel mogelijk om een duurzame en biocompatibele restauratie te vervaardigen met een maximaal behoud van tandweefsel.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Tandarts Totaal

Met BSL houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met een online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, tijdschriften en online nascholing, zoals e-learnings en web-tv's. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

TandartsPraktijk

TandartsPraktijk informeert u over de belangrijkste ontwikkelingen in de tandheelkunde en tandtechniek door praktisch toepasbare klinische artikelen en herkenbare casuïstiek, toegelicht aan de hand van duidelijke kleurenfoto's, röntgenfoto's en tekeningen.

Proefabonnement BSL Tandarts Totaal

Met BSL houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met dit proefabonnement krijgt u toegang tot een geselecteerd gedeelte van de online bibliotheek. Zo kan u gebruik maken van de online boeken, één e-learning, één web-tv en een aantal video's. 


Tandarts Totaal Proefabonnement 

eerste maand gratis: € 0,-

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 11/2009

Tandartspraktijk 11/2009 Naar de uitgave

heynicks hoek

De dierentandarts

aansprakelijkheid

Niet te bewijzen

tandheelkundige chirurgie

Hirudo officinalis