Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-01-2015 | Artikelen | Uitgave 1/2015

Tijdschrift voor Psychotherapie 1/2015

Het geheim van de smid

Visie van de behandelaar in de ggz op werkzame factoren in therapie

Tijdschrift:
Tijdschrift voor Psychotherapie > Uitgave 1/2015
Auteurs:
Yael Meijer, Else de Haan
Belangrijke opmerkingen
drs. y.n. meijer, klinisch psycholoog, is werkzaam bij Praktische GGZ te Zoetermeer, Fier te Leeuwarden en het Amsterdams Centrum voor Familietherapie.
prof. dr. e. de haan, psychotherapeut, is werkzaam bij de Universiteit van Amsterdam en De Bascule en is bijzonder hoogleraar cognitieve gedragstherapie bij kinderen en adolescenten aan de Universiteit van Amsterdam.

Samenvatting

De discussie over de werkzame factoren van een behandeling is binnen wetenschap en maatschappij niet nieuw. Opvallend is echter, dat de behandelaar zelf nauwelijks in deze discussie betrokken wordt, terwijl deze juist degene is die invloed heeft op diverse werkzame factoren. Dit onderzoek richt zich op behandelaren en hun visie op de werkzame factoren binnen de eigen behandelingen. Er namen meer dan driehonderd behandelaren deel aan het onderzoek. Bekeken werd wat hun visie was, of zij handelden naar hun visie en of achtergrondkenmerken van invloed waren op deze visie. Tot slot werd er gekeken in welke mate de visie van de behandelaren over werkzame factoren overeenkomt met de bevindingen van wetenschappelijk onderzoek. Uit de resultaten blijkt dat behandelaren de behandelrelatie als meest belangrijke werkzame factor beoordelen. Effectmeting, een belangrijk aspect van Routine Outcome Monitoring, wordt nauwelijks genoemd. Er blijkt weinig verschil in visie tussen behandelaren en deze komt grotendeels overeen met de huidige stand van zaken binnen de wetenschap. De kloof is echter nog niet geheel gedicht. Behandelaren blijken de waarde van metingen (en het effect ervan op de behandeluitkomst) onvoldoende te onderkennen. Op dat vlak valt nog een wereld te winnen.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijft u als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw vak. Met het online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

Tijdschrift voor Psychotherapie

Het Tijdschrift voor Psychotherapie biedt informatie over nieuwe ontwikkelingen in de psychotherapie in binnen- en buitenland, over opleidingen, over wetenschappelijk onderzoek, over casuïstiek, over boeken en congressen.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 1/2015

Tijdschrift voor Psychotherapie 1/2015 Naar de uitgave

Bijeenkomsten

Bijeenkomsten