Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

11-04-2017 | Uitgave 2/2017

Kind en adolescent 2/2017

Haptonomische zwangerschapsbegeleiding en de prenatale gehechtheid van ouders aan hun kind

Een effectstudie onder vaders en moeders

Tijdschrift:
Kind en adolescent > Uitgave 2/2017
Auteurs:
MSc M. T. F. Pollmann, Dr. P. J. Hoffenaar
Belangrijke opmerkingen

Samenvatting

Inleiding

In een quasi-experimenteel design met een voor- en nameting en een interventie- (n = 46) en een controlegroep (n = 38) is onderzocht of haptonomische zwangerschapsbegeleiding (HZB) meerwaarde heeft voor het bevorderen van prenatale gehechtheid ten opzichte van andere vormen van of geen zwangerschapsbegeleiding.

Methode

Vragenlijsten (MAAS/PAAS, MFAS) en een beeldrepresentatie betreffende de gevoelsmatige afstand tussen ouder en ongeboren kind (PRAM) werden ingevuld op 20 en 35 weken zwangerschap.

Resultaten

De resultaten lieten in beide groepen een nagenoeg gelijke toename van de prenatale gehechtheid zien.

Conclusie

Prenatale gehechtheid neemt toe ongeacht óf men begeleiding krijgt en zo ja, welke. Aanvullend onderzoek of HZB prenatale gehechtheid kan bevorderen bij moeders met een risico op verminderde prenatale gehechtheid lijkt gerechtvaardigd op basis van de theoretisch goed onderbouwde werkzame elementen van de begeleiding.

Onze productaanbevelingen

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijf je als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen jouw vak. Met het online abonnement heb je toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kun je op je gemak en wanneer het jou het beste uitkomt verdiepen in jouw vakgebied.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 2/2017

Kind en adolescent 2/2017 Naar de uitgave