Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

05-05-2017 | Artikelen | Uitgave 2/2017

Kind en adolescent 2/2017

Effectiviteit van de jeugdzorg: passen en meten

Tijdschrift:
Kind en adolescent > Uitgave 2/2017
Auteur:
prof. dr. Ron Scholte
Belangrijke opmerkingen
Dit artikel is een bewerking van de inaugurele rede van prof. dr. Ron Scholte, uitgesproken aan de Radboud Universiteit op 16 december 2016.

Samenvatting

Bij het bepalen van de effectiviteit van zorg heeft de nadruk zeer sterk gelegen op de zogenaamde ‘evidence based practice’ (EBP), waarbij het vaak ging over ‘bewezen effectieve behandelingen’. Wat echter steeds bleek: de behandelingen verschillen van elkaar, maar ze lijken heel sterk op elkaar wat betreft hun resultaten. Om het vraagstuk van het verbeteren van de effectiviteit op te lossen, zullen niet alleen de specifiek werkzame elementen of technieken van de interventies in kaart moeten worden gebracht, maar ook de algemeen werkzame factoren. Eén daarvan wordt in de literatuur vooral veel als belangrijke factor genoemd: de alliantie (de werkrelatie tussen therapeut en cliënt). Het voorgaande betekent dat we de interventies en EBP minder als uitgangspunten moeten nemen voor effectiviteit van de zorg, maar veel meer nadruk moeten leggen op de individuele cliënt en gepersonaliseerde zorg. Een cruciale rol is daarin weggelegd voor het voor en tijdens de behandeling meten van de afname van de problemen en de kwaliteit van de alliantie, en voor het benutten van deze data. Dit kan via feedbacksystemen (Feedback Informed Treatment, FIT). Uiteindelijk heeft de gepersonaliseerde zorg de potentie om de jeugdzorg te optimaliseren.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijf je als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen jouw vak. Met het online abonnement heb je toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kun je op je gemak en wanneer het jou het beste uitkomt verdiepen in jouw vakgebied.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 2/2017

Kind en adolescent 2/2017 Naar de uitgave