Skip to main content
Top
Gepubliceerd in:

01-02-2014 | Beroep en Belang

GZ-psycholoog model voor Vlaamse klinisch psycholoog?

Deel 1: De situatie in Nederland

Auteur: Bob Cools

Gepubliceerd in: Psychopraktijk | Uitgave 1/2014

Log in om toegang te krijgen
share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

In een tweeluik ga ik in deze bijdrage in op de opleiding en positie van de GZ-psycholoog in Nederland en in een volgend nummer hoe deze zich verhouden tot die van psychologen in het buitenland. Specifiek richt ik me dan op de vraag in hoeverre de Nederlandse GZ-psycholoog een voorbeeld is voor de Vlaamse klinisch psycholoog.
Literatuur
2.
go back to reference In 2011 werd bovendien een voorstel geformuleerd om verkorte opleidingstrajecten toe te staan waarbij rekening wordt gehouden met ‘Eerder Verworven Competenties’ (www.kGZp.nl/EVC-traject) ten behoeve van ‘BIG-lozen’. Hun aantal wordt geschat op 3.000, ongeveer een derde van het totaal aantal psychologen en pedagogen dat werkzaam is in de gezondheidszorg. Het gaat gedeeltelijk om jonge net-afgestudeerde psychologen en pedagogen die wachten op een opleidingsplaats en voor een ander deel betreft het ervaren professionals die reeds geruime tijd in de gezondheidszorg werkzaam zijn. Maar dit voorstel stuit, ondanks de steun van de minister van Gezondheidszorg, op de nodige discussies zodat uitvoering op zich laat wachten. In 2011 werd bovendien een voorstel geformuleerd om verkorte opleidingstrajecten toe te staan waarbij rekening wordt gehouden met ‘Eerder Verworven Competenties’ (www.​kGZp.​nl/​EVC-traject) ten behoeve van ‘BIG-lozen’. Hun aantal wordt geschat op 3.000, ongeveer een derde van het totaal aantal psychologen en pedagogen dat werkzaam is in de gezondheidszorg. Het gaat gedeeltelijk om jonge net-afgestudeerde psychologen en pedagogen die wachten op een opleidingsplaats en voor een ander deel betreft het ervaren professionals die reeds geruime tijd in de gezondheidszorg werkzaam zijn. Maar dit voorstel stuit, ondanks de steun van de minister van Gezondheidszorg, op de nodige discussies zodat uitvoering op zich laat wachten.
4.
go back to reference Verbraak M ea (red) (2011) Handboek voor GZ-psychologen. Amsterdam: Boom Verbraak M ea (red) (2011) Handboek voor GZ-psychologen. Amsterdam: Boom
Metagegevens
Titel
GZ-psycholoog model voor Vlaamse klinisch psycholoog?
Deel 1: De situatie in Nederland
Auteur
Bob Cools
Publicatiedatum
01-02-2014
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
Gepubliceerd in
Psychopraktijk / Uitgave 1/2014
Print ISSN: 1878-4844
Elektronisch ISSN: 2210-7754
DOI
https://doi.org/10.1007/s13170-014-0010-x

Andere artikelen Uitgave 1/2014

Psychopraktijk 1/2014 Naar de uitgave

Cliëntenvoorlichting

Scheiding en stress