Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-12-2011 | Uitgave 6/2011

Neuropraxis 6/2011

Geslachtshormonen en hersenontwikkeling in de puberteit

Tijdschrift:
Neuropraxis > Uitgave 6/2011
Auteur:
Mw. dr. J.S. Peper
Belangrijke opmerkingen
neuropsychologe
De puberteit is een belangrijke periode gedurende de ontwikkeling die wordt gekenmerkt door een sterke toename in geslachtshormonen. Studies die gebruikmaken van beeldvormingtechnieken, zoals MRI, rapporteren veelvuldig dat de hersenen van gezonde kinderen in de puberteit anatomische veranderingen ondergaan. Het proces van anatomische reorganisatie in de puberteit zou kunnen wijzen op het ‘fine-tunen’ van neuronale netwerken. Deze bewering wordt gesterkt door dierexperimenteel onderzoek, waaruit blijkt dat geslachtshormonen een directe invloed hebben op de vertakking van dendrieten (‘grijze stof’) en de vorming van myeline om axonen (‘witte stof’). Een belangrijke vraag die nu rijst is in hoeverre puberteitshormonen bijdragen aan hersenontwikkeling bij mensen. Dit artikel bespreekt de mogelijke evidentie voor de rol die geslachtshormonen spelen bij de ontwikkeling van grijze en witte stof. We kunnen concluderen dat individuele verschillen in de modulatie van geslachtshormonen op de organisatie van de hersenen aanknopingspunten geven om typisch gedrag in de puberteit te verklaren, zoals verhoogde gevoeligheid voor beloningen, risicogedrag en cognitieve flexibiliteit.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijft u als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw vak. Met het online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

Neuropraxis

Neuropraxis is het eerste Nederlandstalige tijdschrift dat ingaat op achtergronden én toepassingen van actuele neurowetenschappelijke informatie. Er is aandacht voor onderzoek, diagnostiek en behandelingsmethoden.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 6/2011

Neuropraxis 6/2011 Naar de uitgave

Announcement

Signalement

EditorialNotes

Woorden vooraf