Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-12-2011 | Uitgave 6/2011

Neuropraxis 6/2011

Effect van tekort en suppletie van groeihormoon en insuline-achtige groeifactor-I op hersenfuncties

Tijdschrift:
Neuropraxis > Uitgave 6/2011
Auteurs:
Mw. dr. L.I. Arwert, dr. J.B. Deijen
Belangrijke opmerkingen
internist-endocrinologe (in opleiding)
klinisch-fysiologisch psycholoog, Universitair Hoofddocent
Groeihormoon (GH) is één van de hormonen die worden afgegeven door de hypofysevoorkwab. De secretie van GH staat onder invloed van de afgifte van growth hormone relasing hormone(GHRH) uit de hypothalamus. GH wordt pulsatiel afgegeven door de hypofyse en stimuleert onder andere de lever om insuline like growth factor 1(insuline-achtige groeifactor-I; IgF-I) te maken, wat weer invloed heeft op de rest van het lichaam (o.a. op de botten, spieren en hersenen). Bij het behandelen en bestuderen van patiënten met een GH-deficiëntie (GHD) is het belangrijk onderscheid te maken tussen GHD ontstaan in de kindertijd (childhood-onset[CO]-GHD) of op latere leeftijd (adult-onset[AO]-GHD). Een ander belangrijk onderscheid is dat tussen geïsoleerde GHD (IGHD) en multiple pituitary hormone deficiency(MPHD). Bij IGHD is er slechts een tekort aan GH-secretie, terwijl bij MPHD naast een tekort aan GH-secretie ook een tekort is aan de secretie van andere hypofysehormonen (ACTH, TSH, gonadotropines).

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijft u als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw vak. Met het online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

Neuropraxis

Neuropraxis is het eerste Nederlandstalige tijdschrift dat ingaat op achtergronden én toepassingen van actuele neurowetenschappelijke informatie. Er is aandacht voor onderzoek, diagnostiek en behandelingsmethoden.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 6/2011

Neuropraxis 6/2011 Naar de uitgave

EditorialNotes

Woorden vooraf

Announcement

Signalement