Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-12-2011 | Uitgave 6/2011

Neuropraxis 6/2011

Beeldvormend onderzoek naar de effecten van geslachtshormonen op de hersenen: onderzoek bijtransseksuelen

Tijdschrift:
Neuropraxis > Uitgave 6/2011
Auteur:
Mw. dr. Baudewijntje Kreukels
Belangrijke opmerkingen
Neuropsychologe
Mannen en vrouwen verschillen van elkaar en geslachtshormonen spelen daarbij een rol; ze beïnvloeden hersenen en gedrag. De onderzoeker naar de effecten van geslachtshormonen op het brein maakt onderscheid tussen organiserende en activerende effecten. Onder organiserende effecten wordt de invloed van prenatale hormonen op de organisatie van de hersenen verstaan, terwijl de effecten van geslachtshormonen op reeds bestaande hersensystemen activerend worden genoemd. Transseksuelen ervaren een genderidentiteit die niet overeenkomt met hun geboortegeslacht. Organiserende effecten van geslachtshormonen spelen mogelijk een rol bij het ontstaan van deze discrepantie. Met behulp van beeldvormend onderzoek kunnen eventuele determinanten voor de ontwikkeling van transseksualiteit bestudeerd worden. De vraag die daarbij gesteld wordt, is of transseksuelen op verschillende uitkomstmaten meer gelijkenis vertonen met hun geboortegeslacht of met hun –wensgeslacht. Daarnaast biedt de behandeling met cross-sex-hormonen de mogelijkheid activerende effecten van geslachtshormonen op het brein te onderzoeken. In dit artikel geef ik een overzicht van recent beeldvormend onderzoek naar de effecten van geslachtshormonen bij transseksuelen.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijft u als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw vak. Met het online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

Neuropraxis

Neuropraxis is het eerste Nederlandstalige tijdschrift dat ingaat op achtergronden én toepassingen van actuele neurowetenschappelijke informatie. Er is aandacht voor onderzoek, diagnostiek en behandelingsmethoden.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 6/2011

Neuropraxis 6/2011 Naar de uitgave

Announcement

Signalement

EditorialNotes

Woorden vooraf