Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-12-2011 | Uitgave 6/2011

Neuropraxis 6/2011

De rol van de biologische klok en het autonome zenuwstelsel bij wakker worden

Tijdschrift:
Neuropraxis > Uitgave 6/2011
Auteurs:
Dr. A. Kalsbeek, mw. dr. C.X. Yi, mw.dr. S. E. La Fleur, prof. dr. E. Fliers
Belangrijke opmerkingen
neurobioloog, uhd
arts/neurobiologe
Fleur, neuro endocrinologe
internistendocrinoloog
Wakker worden is een duidelijk voorbeeld van een gebeurtenis waarbij een interne (biologische) klok van groot belang is. In dit artikel bespreken wij een aantal belangrijke neurale mechanismen die de biologische klok gebruikt om te zorgen dat we efficiënt en gecoördineerd wakker worden en opstaan. Eerst laten we zien hoe de biologische klok zijn dagelijkse ritme oplegt aan de hypothalamus-hypofysebijnierschors- as, via projecties naar neuro-endocriene en preautonome neuronen in de hypothalamus. Daarna bespreken we hoe de biologische klok het dagelijks ritme in de plasmaspiegels van glucose en melatonine aanstuurt en tevens het dagelijkse ritme in het cardiovasculaire systeem reguleert. Deze processen verlopen grotendeels via projecties naar de sympathische en parasympathische preautonome neuronen in de hypothalamus. Ten slotte laten we zien dat de orexine producerende neuronen in de laterale hypothalamus voor dit proces van wakker worden een belangrijke ‘spin in het web’ vormen.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijft u als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw vak. Met het online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

Neuropraxis

Neuropraxis is het eerste Nederlandstalige tijdschrift dat ingaat op achtergronden én toepassingen van actuele neurowetenschappelijke informatie. Er is aandacht voor onderzoek, diagnostiek en behandelingsmethoden.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 6/2011

Neuropraxis 6/2011 Naar de uitgave

EditorialNotes

Woorden vooraf

Announcement

Signalement