Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-07-2015 | Uitgave 6/2015

Bijblijven 6/2015

Kinderen met een obstructieveslaapapneusyndroom

Tijdschrift:
Bijblijven > Uitgave 6/2015
Auteur:
Dr. Maarten H.J.M. Majoor

Samenvatting

De kennis en bekendheid van het obstructieveslaapapneusyndroom (OSAS) bij kinderen is veel minder dan die bij volwassenen. Hoe spoor je kinderen met OSAS op, hoe kan de huisarts/jeugdarts/schoolarts deze patiënten behandelen en wanneer moeten deze patiënten naar welk specialisme worden verwezen? Het klachtenpatroon bij het jonge kind is veel subtieler dan bij volwassenen en daardoor is een diagnose niet eenvoudig. Het doel van deze bijdrage is aan de hand van de CBO-richtlijn een handleiding te schrijven voor de behandeling van slaapapneu bij kinderen. Door het syndroom in vier groepen te verdelen wordt het behandelplan eenvoudiger: 1) patiënten met OSAS zonder comorbiditeit; 2) OSAS met obesitas; 3) OSAS en milde comorbiditeit en 4) kinderen met OSAS en ernstige comorbiditeit. De meerwaarde van multidisciplinaire behandelteams met de mogelijkheid van het verrichten van een polysomnografie (PSG) en eventueel een slaapendoscopie zal worden besproken.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal blijft u op de hoogte van de actuele ontwikkelingen in uw vak en bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot zo'n 30 boeken huisartsgeneeskunde en 3 vaktijdschriften. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

BSL Academy mbo Verzorging en Verpleegkunde

Bijblijven

Bijblijven geeft inzicht in de huidige stand van zaken over onderwerpen die u als huisarts in uw dagelijkse praktijk tegenkomt. Bijblijven verschijnt 10 keer per jaar, waarbij in elk nummer een ander thema centraal staat.

Toon meer producten
Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 6/2015

Bijblijven 6/2015 Naar de uitgave