Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-11-2010 | Wetenschappelijk Artikelen | Uitgave 8/2010

TSG - Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen 8/2010

Evaluatie van de voorlichting aan ouders over de hielprik

Tijdschrift:
TSG - Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen > Uitgave 8/2010
Auteurs:
mw. dr. Sylvia van der Pal, Wilma Otten, Symone Detmar

Resumen

De hielprik is per januari 2007 uitgebreid van drie naar zeventien ziektes. Tevens kunnen ouders kiezen of zij een dragerschapuitslag op sikkelcelziekte willen ontvangen. Via vragenlijstonderzoek is nagegaan in hoeverre ouders een geïnformeerde beslissing nemen over deelname aan de hielprikscreening en over het ontvangen van een dragerschapuitslag. De resultaten laten zien dat 83% van de ouders een geïnformeerde keuze maakt om aan de hielprik deel te nemen; 58% heeft een geïnformeerde keuze gemaakt omtrent het ontvangen van de dragerschapuitslag op sikkelcelziekte. Geïnformeerde beslissingen werden minder vaak genomen wanneer de hielprik in het ziekenhuis werd afgenomen en wanneer ouders een lage sociale economische status hadden. Uit deze resultaten kan geconcludeerd worden dat vooral de voorlichting over de hielprik in het ziekenhuis, aan ouders met een lage sociaal economische status en over dragerschap extra aandacht verdient.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen

TSG, het Tijdschrift voor Gezondheidswetenschappen, is het enige Nederlandstalige tijdschrift dat multidisciplinaire informatie bevat op het gebied van de volksgezondheid en gezondheidszorg. Naast de multidisciplinaire oriëntatie is de combinatie van wetenschap, beleid en praktijk uniek.

TBV Online Plus

Leden van de NVAB en NVVG hebben naast een abonnement op het Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde (TBV) ook online toegang tot vier tijdschriften.

BSL Academy SW-TP Saxion Parttime School jaarlicentie

Toon meer producten
Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 8/2010

TSG - Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen 8/2010 Naar de uitgave