Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-11-2010 | Wetenschappelijk Artikelen | Uitgave 8/2010

TSG - Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen 8/2010

Prenatale screening: een (on)getemd maatschappelijk probleem?

Tijdschrift:
TSG - Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen > Uitgave 8/2010
Auteurs:
Sylvia Meijer, Dirk Stemerding, Rob Hoppe, Peter Schielen, Gerard Loeber

Resumen

In 2004 heeft de overheid besloten dat elke zwangere in Nederland moet worden geïnformeerd over prenatale screening op Downsyndroom. In de afgelopen jaren is hard gewerkt aan een uitvoeringsorganisatie die de kwaliteit van het aanbod moet garanderen. Daarmee lijkt een einde te zijn gekomen aan een decennia lange discussie over de mogelijkheden en betekenis van deze vorm van prenatale screening. Waarom bleek het in al die jaren zo moeilijk om tot overeenstemming te komen? Vaak wordt gewezen op de overheid die als besluitvormende partij prenatale screening jarenlang heeft tegengehouden. Maar als we terugkijken naar de geschiedenis van het debat, dan ontstaat een ander en complexer beeld. Prenatale screening verschijnt daarin als een probleem dat eerst ‘getemd’ moest worden, alvorens daarover maatschappelijk en politiek overeenstemming kon worden bereikt. In dat proces is het aanbod van prenatale screening steeds meer in het teken komen te staan van geïnformeerde besluitvorming als het primaire doel. Goede voorlichting en uitgebreide counseling zijn daarmee de middelen bij uitstek geworden die de maatschappelijke aanvaardbaarheid van prenatale screening moeten waarborgen. Maar of die middelen voldoen is op dit moment nog allerminst duidelijk. In dit opzicht heeft de praktijk van prenatale screening nog steeds een ongetemd karakter. Deze conclusie is niet alleen van belang voor de huidige praktijk, maar zeker ook voor de toekomst van prenatale screening.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen

TSG, het Tijdschrift voor Gezondheidswetenschappen, is het enige Nederlandstalige tijdschrift dat multidisciplinaire informatie bevat op het gebied van de volksgezondheid en gezondheidszorg. Naast de multidisciplinaire oriëntatie is de combinatie van wetenschap, beleid en praktijk uniek.

TBV Online Plus

Leden van de NVAB en NVVG hebben naast een abonnement op het Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde (TBV) ook online toegang tot vier tijdschriften.

BSL Academy SW-TP Saxion Parttime School jaarlicentie

Toon meer producten
Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 8/2010

TSG - Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen 8/2010 Naar de uitgave