Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

10-11-2020 | Artikel | Uitgave 5-6/2020

Neuropraxis 5-6/2020

Een nieuwe testbatterij gericht op financiële competentie en financiële prestaties: Hoe presteren patiënten met neurodegeneratieve aandoeningen hierop?

Tijdschrift:
Neuropraxis > Uitgave 5-6/2020
Auteurs:
Janneke Koerts, Dorien F. Bangma, Josephien L. Jansen, Peter P. De Deyn, Oliver Tucha

Samenvatting

Het nemen van adequate financiële beslissingen is erg belangrijk voor onze autonomie. Verlies of vermindering van het vermogen om financiële beslissingen te nemen, heeft dan ook vaak grote gevolgen, zoals financiële tekorten of financieel misbruik. Een belangrijke vraag is hoe iemands vermogen om financiële beslissingen te nemen in kaart kan worden gebracht. Het vermogen om financiële beslissingen te nemen is een veelomvattend begrip waardoor het lastig kan zijn om alle aspecten en concepten die onder deze noemer vallen op een juiste systematische wijze te beoordelen. In dit artikel wordt een testbatterij gepresenteerd die bestaat uit zeven tests gericht op financiële competentie, financiële prestaties en hieraan gerelateerde contextuele factoren; concepten die volgens het raamwerk van Appelbaum en collega’s ten grondslag liggen aan het vermogen om financiële beslissingen te nemen. Om te beoordelen in hoeverre en op welke wijze neurodegeneratieve aandoeningen het vermogen om financiële beslissingen te nemen aantasten, worden prestaties van negen patiënten (3 met de ziekte van Alzheimer, 3 met milde cognitieve beperkingen en 3 met de ziekte van Parkinson) op deze testbatterij gepresenteerd en besproken.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijf je als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen jouw vak. Met het online abonnement heb je toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kun je op je gemak en wanneer het jou het beste uitkomt verdiepen in jouw vakgebied.

Neuropraxis

Neuropraxis is het eerste Nederlandstalige tijdschrift dat ingaat op achtergronden én toepassingen van actuele neurowetenschappelijke informatie. Er is aandacht voor onderzoek, diagnostiek en behandelingsmethoden.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 5-6/2020

Neuropraxis 5-6/2020 Naar de uitgave