Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

24-01-2018 | Onderzoeksartikel | Uitgave 1/2018

JGZ Tijdschrift voor jeugdgezondheidszorg 1/2018

‘Een hele verandering’: verhalen van 14 Amsterdamse gezinnen die gezonder zijn gaan leven

Tijdschrift:
JGZ Tijdschrift voor jeugdgezondheidszorg > Uitgave 1/2018
Auteurs:
L. Cohen, S. de Ruiter, S. de Wilde, W. Bosveld

Samenvatting

In het kader van de Amsterdamse Aanpak Gezond Gewicht (AAGG) heeft Onderzoek, Informatie en Statistiek (OIS) van de gemeente Amsterdam vanuit een 360° perspectief het verhaal opgetekend van 14 gezinnen die succesvolle stappen zetten richting een gezondere leefstijl. Het doel is dat de professionals kunnen leren van deze verhalen. De bevindingen structureren we in zes opeenvolgende voorwaarden voor het veranderen van gedrag: openstaan, begrijpen, willen, kunnen, doen en volhouden. Het onderzoek toont aan dat het ene gezin meer vermogen heeft om gedragsverandering door te voeren dan het andere. Leven in armoede maakt het ingewikkelder, maar zeker niet onmogelijk. Een tweede conclusie is dat de ondersteuning door professionals op maat dient te zijn, met oog voor iemands leefwereld. In kernwoorden gaat het bij de rol van de professional vooral om: vroegsignalering, betrokkenheid, onderlinge afstemming, maatwerk, langdurige begeleiding en nazorg.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

TBV Online Plus

Leden van de NVAB en NVVG hebben naast een abonnement op het Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde (TBV) ook online toegang tot vier tijdschriften.

Jeugdgezondheidszorg

Dit is een vakblad voor wie werkzaam is in de jeugdgezondheidszorg of in zijn of haar praktijk veel met kinderen te maken heeft. Elke twee maanden verschijnt het blad met twintig pagina's op magazineformaat, waarin telkens vijf à zes onderwerpen in afgeronde vorm worden behandeld en ook veel informatie (actualiteiten, boekbesprekingen en nieuws over cursussen en adressen) in kort bestek wordt gegeven.

BSL Academy hbo-V Saxion Parttime School jaarlicentie

Toon meer producten
Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 1/2018

JGZ Tijdschrift voor jeugdgezondheidszorg 1/2018 Naar de uitgave