Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

26-01-2018 | Analyse | Uitgave 1/2018

JGZ Tijdschrift voor jeugdgezondheidszorg 1/2018

Wat zijn de risico’s van vroege sportspecialisatie op de gezondheid van kinderen?

Tijdschrift:
JGZ Tijdschrift voor jeugdgezondheidszorg > Uitgave 1/2018
Auteur:
Boris Jidovtseff
Belangrijke opmerkingen
Dit artikel is eerder gepubliceerd in: Percentiel 2016;21:6–10.

Samenvatting

Enkele wetenschappelijke studies uit de jaren 90 toonden aan dat wie in bepaalde domeinen zoals sport een zeer hoog niveau wil bereiken, al heel vroeg en intens moet beginnen te trainen. Wie te lang wacht, maakt maar weinig kans om ooit de top te bereiken. De media-aandacht voor jonge sporters, de organisatie van belangrijke jeugdcompetities en de prestatiedrang op erg jonge leeftijd, hebben bijgedragen tot vroege specialisaties. Echter toonden de onderzoekers aan dat die aanpak niet bijzonder efficiënt is en bovendien de ontwikkeling en de gezondheid van het kind in het gedrang kan brengen. De laatste jaren worden alternatieve en kindgerichte oplossingen voorgesteld als ontwikkelingsmodellen op lange termijn.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

TBV Online Plus

Leden van de NVAB en NVVG hebben naast een abonnement op het Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde (TBV) ook online toegang tot vier tijdschriften.

Jeugdgezondheidszorg

Dit is een vakblad voor wie werkzaam is in de jeugdgezondheidszorg of in zijn of haar praktijk veel met kinderen te maken heeft. Elke twee maanden verschijnt het blad met twintig pagina's op magazineformaat, waarin telkens vijf à zes onderwerpen in afgeronde vorm worden behandeld en ook veel informatie (actualiteiten, boekbesprekingen en nieuws over cursussen en adressen) in kort bestek wordt gegeven.

BSL Academy hbo-V Saxion Parttime School jaarlicentie

Toon meer producten
Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 1/2018

JGZ Tijdschrift voor jeugdgezondheidszorg 1/2018 Naar de uitgave