Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-10-2009 | Artikelen | Uitgave 5/2009

Tijdschrift voor Psychotherapie 5/2009

Een gezamenlijke weg

Psychotherapie bij adolescenten met persoonlijkheidsproblematiek

Tijdschrift:
Tijdschrift voor Psychotherapie > Uitgave 5/2009
Auteurs:
Lidwien Geertjens, Christel Hessels
Belangrijke opmerkingen
l.j.j.m. geertjens en c.j. hessels zijn beiden klinisch psycholoog-psychotherapeut en werkzaam bij het behandelprogramma 12-18-jarigen, zorgpad persoonlijkheidsproblematiek, van Fornhese Amersfoort, Symfora groep.

Samenvatting

Lange tijd was er discussie over het diagnosticeren van persoonlijkheidsproblematiek bij adolescenten en een evidence-based behandeling ontbreekt dan ook voor deze doelgroep. Ondanks het ontbreken van wetenschappelijk onderzoek worden deze jongeren al jarenlang behandeld, wat heeft geleid tot een aantal practice-based inzichten. Dit artikel bespreekt de werkzame factoren in psychotherapie bij adolescenten met persoonlijkheidsproblematiek. Wij pleiten voor een individuele psychotherapie ingebed in een multidisciplinaire behandeling, waar altijd ouderbegeleiding of systeemtherapie, maar vaak ook een ambulante of (dag)klinische groepsbehandeling deel van uitmaken. De voorwaarden voor zo’n behandeling worden besproken. De psychotherapie richt zich op de vorming en instandhouding van de werkrelatie, door een constant balanceren tussen afstand en nabijheid binnen heldere grenzen.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijft u als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw vak. Met het online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

Tijdschrift voor Psychotherapie

Het Tijdschrift voor Psychotherapie biedt informatie over nieuwe ontwikkelingen in de psychotherapie in binnen- en buitenland, over opleidingen, over wetenschappelijk onderzoek, over casuïstiek, over boeken en congressen.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 5/2009

Tijdschrift voor Psychotherapie 5/2009 Naar de uitgave

Redactioneel

Inleiding

In Memoriam

Garry Prouty

Bijeenkomsten

Bijeenkomsten