Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-10-2009 | Artikelen | Uitgave 5/2009

Tijdschrift voor Psychotherapie 5/2009

Psychotherapeutische behandelmethoden voor borderlinepersoonlijkheidsstoornis

Een integratief perspectief

Tijdschrift:
Tijdschrift voor Psychotherapie > Uitgave 5/2009
Auteurs:
Roel Verheul, Erik R. de Groot, R. Wim Trijsburg
Belangrijke opmerkingen
drs. erik r. de groot, psycholoog, en prof. dr. roel verheul, bijzonder hoogleraar Persoonlijkheidsstoornissen aan de Universiteit van Amsterdam en voorzitter van de Raad van Bestuur van psychotherapeutisch centrum De Viersprong te Halsteren.prof. dr. rutger willem trijsburg was in leven onder andere hoogleraar Psychotherapie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en bijzonder hoogleraar Vernieuwing van de theoretische grondslagen van de psychotherapie aan de Universiteit van Amsterdam.
Correspondentieadres: prof. dr. Roel Verheul, Psychotherapeutisch Centrum de Viersprong, Postbus 7, 4660 AA Halsteren,
De auteurs willen de volgende personen bedanken voor hun hulp bij een eerdere versie van dit artikel: Dawn Bales, Lorna Smith Benjamin, Dawn Bennett, Wies van den Bosch, Willem Heuves, John Livesley, Anthony Ryle en Anoek Weertman.
Een alleen in details afwijkende Engelse versie van dit artikel is eerder verschenen in het Journal of Personality Disorders, 22 (2008), 332-352.

Samenvatting

Ondanks de overvloed aan literatuur over de psychotherapeutische behandeling van borderlinepathologie is er slechts weinig bekend over de verschillen en overeenkomsten tussen behandelmethoden voor borderlinepersoonlijkheidsstoornis (BPS). Potentiële verschillen en overeenkomsten zijn extra belangrijk doordat bewijs ontbreekt voor de superioriteit van één behandeling boven de andere. Dit artikel biedt een overzicht van de theorie en praktijk van bestaande psychotherapeutische behandelmethoden voor BPS en brengt overeenkomsten en verschillen tussen de specifieke behandelmethoden in kaart. De resultaten laten zien dat de overeenkomsten in formele behandelkenmerken en in het belang van therapeutische technieken in behandelmethoden voor BPS talrijker zijn dan de verschillen. We sluiten af met een integratieve interpretatie van de gevonden resultaten en aanbevelingen voor de behandeling van BPS-patiënten en voor wetenschappelijk onderzoek.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijft u als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw vak. Met het online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

Tijdschrift voor Psychotherapie

Het Tijdschrift voor Psychotherapie biedt informatie over nieuwe ontwikkelingen in de psychotherapie in binnen- en buitenland, over opleidingen, over wetenschappelijk onderzoek, over casuïstiek, over boeken en congressen.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 5/2009

Tijdschrift voor Psychotherapie 5/2009 Naar de uitgave

In Memoriam

Garry Prouty

Bijeenkomsten

Bijeenkomsten

Redactioneel

Inleiding