Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-10-2009 | Artikelen | Uitgave 5/2009

Tijdschrift voor Psychotherapie 5/2009

Stagnaties in de therapeutische alliantie signaleren en repareren

Tijdschrift:
Tijdschrift voor Psychotherapie > Uitgave 5/2009
Auteurs:
Yvette Willemse, Anton Hafkenscheid
Belangrijke opmerkingen
yvette willemse, gezondheidszorgpsycholoog, is als onderzoeker werkzaam bij het Brief psychotherapy research program onder leiding van Jeremy Safran, Beth Israel Medical Center, New York.anton hafkenscheid, klinisch psycholoog-psychotherapeut, is werkzaam bij het Sinai-centrum voor Joodse geestelijke gezondheidszorg en psychotraumabehandeling.

Samenvatting

Met dit artikel beogen we een overzicht te geven van onderzoek dat zich de afgelopen twintig jaar heeft gericht op stagnaties in de therapeutische alliantie en de reparatie van stagnaties. Eerst definiëren we de concepten ‘therapeutische alliantie’ en ‘stagnaties’. Daarna komen twee methoden aan bod om stagnaties te signaleren: (1) de standaard afname van een alliantievragenlijst en (2) de signalering van stagnaties in het contact met de cliënt. Vervolgens beschrijven we interactiepatronen die alliantieproblemen vaak versterken en interventies die gericht zijn op de reparatie van stagnaties. Ten slotte bespreken we het mogelijke specifieke effect van de reparatie van stagnaties op het behandelresultaat, evenals de meerwaarde van de toevoeging van technieken gericht op de signalering en reparatie van stagnaties aan evidence-based behandelingen.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijft u als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw vak. Met het online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

Tijdschrift voor Psychotherapie

Het Tijdschrift voor Psychotherapie biedt informatie over nieuwe ontwikkelingen in de psychotherapie in binnen- en buitenland, over opleidingen, over wetenschappelijk onderzoek, over casuïstiek, over boeken en congressen.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 5/2009

Tijdschrift voor Psychotherapie 5/2009 Naar de uitgave

Redactioneel

Inleiding

In Memoriam

Garry Prouty

Bijeenkomsten

Bijeenkomsten