Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-10-2010 | Artikel | Uitgave 5/2010

Psychopraktijk 5/2010

Een beknopte geschiedenis van schematherapie

Tijdschrift:
Psychopraktijk > Uitgave 5/2010
Auteur:
Arnoud Arntz
Belangrijke opmerkingen
Prof. dr. A. Arntz is hoogleraar klinische psychologie en experimentele psychopathologie aan de Universiteit van Maastricht.
De termen schematherapie en schema-gerichte (Schema Focused) therapie worden als inwisselbaar gebruikt, hoewel er aan het eind van deze bijdrage aandacht besteed wordt aan het gegeven dat Young met het hernoemen van zijn therapie als ‘Schema therapy’ poogde het onderscheid met andere vormen te verduidelijken

Samenvatting

Deze bijdrage schetst een beknopte geschiedenis van schematherapie, ook wel schemagerichte therapie genoemd. Er wordt betoogd dat er grofweg twee definities van schematherapie zijn: een brede definitie, en een engere, waarbij de laatste samenvalt met schematherapie zoals die door Jeffrey Young is ontwikkeld.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijft u als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw vak. Met het online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

BSL Academy mbo Verzorging en Verpleegkunde

Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 5/2010

Psychopraktijk 5/2010 Naar de uitgave

Onze Correspondent

Het Japanse schema