Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-09-2014 | Uitgave 9/2014

Tandartspraktijk 9/2014

Dry needling

Een manier om myofasciale pijn te behandelen

Tijdschrift:
Tandartspraktijk > Uitgave 9/2014
Auteurs:
Dr. James J.R. Huddleston Slater, Dr. Carel Bron
Belangrijke opmerkingen
Dr. James J.R. Huddleston Slater is als tandarts-gnatholoog werkzaam in het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Hij houdt zich bezig met de diagnostiek en behandeling van patiënten met chronische orofaciale pijn.
Dr. Carel Bron is fysio- en manueel therapeut, werkte voorheen in het toenmalige Academisch Ziekenhuis Groningen (AZG, de voorloper van het huidige UMCG), maar is sinds 1991 werkzaam in de praktijk voor Nek-, Schouder- en Armklachten (www.​praktijknsa.​nl) en is als onderzoeker verbonden aan de afdeling IQ healthcare van het UMC St. Radboud te Nijmegen.

Samenvatting

Dit voorjaar verscheen in TP een artikel over de diagnostiek van pijn in het aangezicht (‘Onbegrepen pijn’, TP 5, mei 2014). Een belangrijk deel daarvan ging over zogenaamde gerefereerde pijn. Dat is pijn die op een andere plaats gevoeld word dan waar de werkelijke oorzaak zich bevindt. In eerste instantie lijkt dit nogal vreemd; we zijn gewend dat als een lichaamsdeel pijnlijk is daar ook de oorzaak te vinden moet zijn. Dat is niet altijd een juiste gedachtegang en met name niet in het aangezicht. Er zijn namelijk meerdere structuren in het aangezicht die gerefereerde pijn kunnen veroorzaken, zelfs ook pijn die sterk lijkt op tand- of kiespijn. Een belangrijke groep veroorzakers zijn de kauw- en nekspieren (zogenaamde myofasciale pijn). In het meinummer werd beschreven hoe de myofasciale pijn vanuit deze spieren gediagnosticeerd kan worden en hoe we deze spierklachten kunnen scheiden van echte kiespijn. Dit deel gaat in op de behandeling van myofasciale pijn in het aangezicht.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Tandarts Totaal

Met BSL Tandarts Totaal houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met dit abonnement krijgt u tijdschrift TandartsPraktijk in de bus, heeft u toegang tot een groot aantal tandheelkundige boeken en geaccrediteerde nascholing, waaronder de TP Kennistoetsen. Alles in uw eigen tijd en wanneer het u het beste uitkomt. Op BSL Tandarts Totaal vindt u betrouwbare en actuele vakinformatie om u nóg beter te maken in uw vak.


TandartsPraktijk

TandartsPraktijk informeert u over de belangrijkste ontwikkelingen in de tandheelkunde en tandtechniek door praktisch toepasbare klinische artikelen en herkenbare casuïstiek, toegelicht aan de hand van duidelijke kleurenfoto's, röntgenfoto's en tekeningen.

Proefabonnement BSL Tandarts Totaal

Met BSL houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met dit proefabonnement krijgt u toegang tot een geselecteerd gedeelte van de online bibliotheek. Zo kan u gebruik maken van de online boeken, één e-learning, één web-tv en een aantal video's. 


Tandarts Totaal Proefabonnement 

eerste maand gratis: € 0,-

Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 9/2014

Tandartspraktijk 9/2014 Naar de uitgave

Gewone en ongewone patiënten

Korstvorming op de onderlip bij ouderen

Product nieuws

Product nieuws