Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-09-2014 | Uitgave 9/2014

Tandartspraktijk 9/2014

Bij wie ligt de bal?

Motiveringstechniek voor verandering

Tijdschrift:
Tandartspraktijk > Uitgave 9/2014
Auteur:
Ellen Zwart
Belangrijke opmerkingen
Ellen Zwart is communicatietrainer en mondhygiënist. Zij heeft jarenlang voorlichtingskunde en communicatie gedoceerd bij de opleiding voor Mondzorgkunde te Amsterdam. Tegenwoordig werkt zij vanuit haar eigen praktijk en verzorgt cursussen voor en trainingen van medewerkers in de tandheelkunde.

Samenvatting

U kunt er niet meer onderuit: in alle vak- en dagbladen staan artikelen over de veranderende gezondheidszorg en over de rol van communicatie. Eerdere artikelen, met titels als ‘Van expert naar coach’, ‘Toekomst in de zorg’ en ‘Een arts moet ook zelf nadenken’, getuigen van deze nieuwe tijdgeest. Gert van Dijk, ethicus Erasmus MC, stelt dat de geneeskunde steeds meer een praatberoep wordt. Marjolijn Drent, hoogleraar interstitiële longgeneeskunde, draagt aan haar studenten uit dat bejegening het allerbelangrijkste is. Professionele communicatie is, ook binnen de tandheelkunde, een belangrijke vaardigheid om tevreden patiënten en succesvolle behandelingen te hebben. Eén van de krachtigste hulpmiddelen om de professionele communicatie op een hoger niveau te brengen, is motivational interviewing. Dit artikel wil verduidelijken op welke manier deze motiveringstechniek kan bijdragen aan de wederzijdse tevredenheid bij patiënt en professional en aan het succes van de behandelingen.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Tandarts Totaal

Met BSL Tandarts Totaal houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met dit abonnement krijgt u tijdschrift TandartsPraktijk in de bus, heeft u toegang tot een groot aantal tandheelkundige boeken en geaccrediteerde nascholing, waaronder de TP Kennistoetsen. Alles in uw eigen tijd en wanneer het u het beste uitkomt. Op BSL Tandarts Totaal vindt u betrouwbare en actuele vakinformatie om u nóg beter te maken in uw vak.


TandartsPraktijk

TandartsPraktijk informeert u over de belangrijkste ontwikkelingen in de tandheelkunde en tandtechniek door praktisch toepasbare klinische artikelen en herkenbare casuïstiek, toegelicht aan de hand van duidelijke kleurenfoto's, röntgenfoto's en tekeningen.

Proefabonnement BSL Tandarts Totaal

Met BSL houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met dit proefabonnement krijgt u toegang tot een geselecteerd gedeelte van de online bibliotheek. Zo kan u gebruik maken van de online boeken, één e-learning, één web-tv en een aantal video's. 


Tandarts Totaal Proefabonnement 

eerste maand gratis: € 0,-

Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 9/2014

Tandartspraktijk 9/2014 Naar de uitgave

Gewone en ongewone patiënten

Korstvorming op de onderlip bij ouderen

Product nieuws

Product nieuws