Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-03-2010 | Artikel | Uitgave 3/2010

Bijblijven 3/2010

Diabetes mellitus bij Hindostanen: aparte zorg voor een aparte groep?

Tijdschrift:
Bijblijven > Uitgave 3/2010
Auteur:
dr. P. H. L. M. Geelhoed-Duijvestijn
Belangrijke opmerkingen
Internist, Medisch Centrum Haaglanden te Den Haag

Samenvatting

Diabetes mellitus bij Hindostanen kenmerkt zich door een veel hogere prevalentie en al op jongere leeftijd dan bij autochtone Nederlanders: 6% in de leeftijdscategorie 31-49 jaar, 28% in de leeftijdscategorie 50-59 jaar en 37% bij mensen boven de 60 jaar. Complicaties doen zich gemiddeld 10 jaar eerder voor dan bij autochtone Nederlanders zonder dat dit verklaard kan worden door de klassieke risicofactoren. Hoewel diabetes achtmaal vaker voorkomt bij de Hindostaanse bevolking in Den Haag is de kans om aan de dialyse te komen maar liefst 40 maal hoger dan voor een Nederlander. Preventie door middel van actieve opsporing is van elementair belang. Een goede behandeling vereist kennis van specifieke problematiek en cultuur.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Daarnaast vindt u praktijkgerichte nascholing: geaccrediteerde e-learnings, web-tv’s en toetsen. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

BSL Academy mbo Verzorging en Verpleegkunde

Bijblijven

Bijblijven geeft inzicht in de huidige stand van zaken over onderwerpen die u als huisarts in uw dagelijkse praktijk tegenkomt. Bijblijven verschijnt 10 keer per jaar, waarbij in elk nummer een ander thema centraal staat.

Toon meer producten
Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 3/2010

Bijblijven 3/2010 Naar de uitgave