Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-03-2010 | Artikel | Uitgave 3/2010

Bijblijven 3/2010

Voetzorg

Tijdschrift:
Bijblijven > Uitgave 3/2010
Auteur:
drs. M. A. van Putten
Belangrijke opmerkingen
Arts-onderzoeker, directeur Nederlandse Vereniging van Podotherapeuten, docent Fontys Paramedische Hogeschool Eindhoven

Samenvatting

De diabetische voet en vooral diabetische voetulcera zijn een enorme belasting voor patiënt, huisarts en de maatschappij in het algemeen. Goede voetzorg, inclusief het geven van adequate voorlichting, is de hoeksteen van de preventie van ernstige voetproblemen ten gevolge van diabetes mellitus.
Goede voetzorg begint met de juiste wijze van screenen en interpreteren in de huisartsenpraktijk. Praktijkondersteuners kunnen dit na een gedegen training uitstekend uitvoeren.
Voor de daadwerkelijke voetzorg, de behandeling van de diabetische voet, bestaat er in Nederland een sterke beroepskolom, die geraadpleegd kan worden bij (dreigende) voetproblemen. Naast de pedicure met diabetesaantekening (niveau: mbo-3), heeft de medisch pedicure een sterke toegevoegde waarde in de diabetische voetzorg. Deze professional is vooral opgeleid (niveau: mbo-4) om de gevolgen van chronische ziekten voor de voet te signaleren en te behandelen zolang er geen ulcera bestaan. Bij ernstige voetproblemen en ulcera is de podotherapeut de aangewezen behandelaar. Deze paramedicus heeft een hbo-opleiding en een in de Wet BIG vastgelegde titelbescherming, waarmee hij zich onderscheidt van andere ‘voetenwerkers’, zoals podologen, chiropodisten en anderen, die minder goed en breed zijn opgeleid voor de behandeling van risicovoeten van diabetespatiënten.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Daarnaast vindt u praktijkgerichte nascholing: geaccrediteerde e-learnings, web-tv’s en toetsen. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

BSL Academy mbo Verzorging en Verpleegkunde

Bijblijven

Bijblijven geeft inzicht in de huidige stand van zaken over onderwerpen die u als huisarts in uw dagelijkse praktijk tegenkomt. Bijblijven verschijnt 10 keer per jaar, waarbij in elk nummer een ander thema centraal staat.

Toon meer producten
Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 3/2010

Bijblijven 3/2010 Naar de uitgave