Skip to main content
Top
Gepubliceerd in: Huisarts en wetenschap 11/2019

03-10-2019 | Onderzoek

Deprescribing in de specifieke context van het levenseinde

Auteurs: Kristel Paque, Robert van der Stichele, Monique Elseviers, Koen Pardon, Tinne Dilles, Luc Deliens, Thierry Christiaens

Gepubliceerd in: Huisarts en wetenschap | Uitgave 11/2019

Log in om toegang te krijgen
share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

Inleiding Voor het ontwikkelen van succesvolle deprescribing-interventies is het cruciaal om de factoren te kennen die deprescribing beïnvloeden in de specifieke context van het levenseinde.
Methode Voor deze systematische review zochten we in vier online databanken met een combinatie van zoektermen naar relevante onderzoeken.
Resultaten We includeerden 5 van de 1026 gevonden onderzoeken. We vonden drie typen factoren: organisatorische, professionele en patiënt-/familiegerelateerde. De meest prominente bevorderende factoren waren ondersteuning door de organisatie, multidisciplinaire samenwerking en het betrekken van de patiënt en diens familie in het besluitvormingsproces. De belangrijkste barrière was verzet van de familie of de patiënt zelf tegen deprescribing. We vonden geen factoren specifiek voor deprescribing rond het levenseinde.
Conclusie Verder onderzoek is nodig om uit te zoeken welke factoren een rol spelen bij deprescribing in de specifieke context van het levenseinde. Bij het evalueren van de medicatielijst moeten huisartsen onder andere levensverwachting en veranderde zorgdoelen afwegen. Wanneer huisartsen deprescribing overwegen, moeten zij dit bespreken met de patiënt, zijn familie en andere zorgprofessionals. Het ‘hoe’ van deprescribing en het aanleren van vaardigheden om gesprekken hierover te voeren zijn belangrijke onderwerpen die tijdens de medische opleiding aan bod moeten komen.
Metagegevens
Titel
Deprescribing in de specifieke context van het levenseinde
Auteurs
Kristel Paque
Robert van der Stichele
Monique Elseviers
Koen Pardon
Tinne Dilles
Luc Deliens
Thierry Christiaens
Publicatiedatum
03-10-2019
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
Gepubliceerd in
Huisarts en wetenschap / Uitgave 11/2019
Print ISSN: 0018-7070
Elektronisch ISSN: 1876-5912
DOI
https://doi.org/10.1007/s12445-019-0285-6

Andere artikelen Uitgave 11/2019

Huisarts en wetenschap 11/2019 Naar de uitgave

Nieuws

Nieuws